Életbe lépett a vörös kód – Nyíregyházán még van kapacitás az éjjeli menedékhelyen

Csütörtök este nyolc órától hétfő reggelig vörös kód jelzés lépett életbe a Dél-alföldi és az Észak-alföldi régiókban. A vörös kód riasztás alatt a szociális bentlakásos intézmények kötelesek fogadni minden olyan, a hideg miatt veszélyeztetett embert, akiket a regionális diszpécserszolgálatok hozzájuk irányítanak. Nyíregyházán nincs kapacitáshiány, az éjjeli menedékhely még tud fogadni hajléktalanokat.

Napok óta meglehetősen hűvösek a nappalok Nyíregyházán, az éjszakák pedig kimondottan fagyosak, a hőmérő higanyszála a városban és környékén is -10 fokig vagy még az alá is süllyed. Ilyen időjárási körülmények között vörös kód riasztás lép életbe, most csütörtök este nyolc órától hétfő reggelig van érvényben – ezt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár jelentette be.

Vörös kód

A hivatalos leírás szerint a vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az élet védelme. Az Emberi Erőforrások Minisztere adhatja ki a figyelmeztetést télen a -10 Celsius-fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetén, nyáron pedig akkor, amikor a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölötti. A kód idején ideiglenes elhelyezési kötelezettsége van a bentlakásos szociális intézményeknek, szabad kapacitásuktól függően.

Segítségnyújtás

A szabályozásnak a lényege az, hogy amikor ez az eljárásrend életbe lép, akkor a bentlakásos szociális intézmények kötelesek fogadni a diszpécserszolgálat által bevitt vagy közvetített hajléktalanokat, amennyiben a hajléktalanellátó rendszer már megtelítődött. Örömmel tájékoztatom a nyíregyháziakat, hogy a városban megfelelő kapacitással működik mind a nappali melegedő, mind az éjjeli menedékhely, mind a bentlakásos hajléktalanellátások, a szenvedélybetegek ellátása, tehát nincs kapacitáshiány, az éjjeli menedékhely még tud fogadni utcán élő hajléktalanokat. Nagyon fontos viszont, hogy nekik együtt kell működni, erővel senkit nem fognak elvinni, hogy megóvják az ő testi épségét. Meg kell szólítani a hajléktalanokat, bátorítani és segíteni őket ebben” – nyilatkozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Vegyük észre a bajba jutottakat

Bár a vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést, a társadalom számára is fontos jelzés. Aki a hidegben földön fekvő, vagy a csupasz betonon ülő, esetleg átázott ruhájú bajba jutott embert lát az utcán, szólítsa meg, kérdezze meg, hogy nincs szüksége esetleg segítségre. Ha az illető nem tud válaszolni vagy esetleg rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, értesítse a diszpécserszolgálatot vagy hívja a 112-es telefonszámot.

Diszpécserszolgálat Nyíregyházán

Nyíregyházán a Periféria Egyesületet lehet keresni a 42/504-618-as telefonszámon.

Ők ilyenkor krízisautót működtetnek, november elsejétől március végéig, ami azt jelenti, hogy a diszpécserszolgálat mellett, ahol akár a lakosok részéről is lehet bejelentést tenni, folyamatosan működik ez a krízisautó. Fontos, hogy megszólítsák a hajléktalanokat, a rászoruló embereket és segítsenek eljutni nekik az ellátórendszerbe. Ha valaki végképp nem akar bemenni, akkor élelmiszert, gyógyszert, takarót – nyáron innivalót – biztosítanak számukra a kocsiból, hogy ne maradjanak ellátás nélkül” – tette hozzá az alpolgármester.

Új centrum a Tokaji úton

2021 májusában megnyílt Nyíregyháza új egészségügyi centruma a Tokaji úton. Megyei szinten egy olyan egyedülálló intézményt alakítottak itt ki, ahol a folyosó egyik oldalán a háziorvosi ellátáshoz szükséges helyiségek vannak, a másik részlegben pedig megfigyelőszobák. A háziorvosi ellátás korábban is elérhető volt, viszont nem ilyen felszereltséggel, illetve csak 30 órás volt a szolgálat, ez most már napi 24 órás. A 10 ágyas lábadozóban kétágyas szobák vannak, megfelelő higiénés körülményeket biztosítanak a hajléktalanoknak. Olyan személyeket fogadnak a Tokaji úton, akik kórházi ápolást már nem igényelnek, de az ellátórendszer még nem tudja őket befogadni, illetve arra is van lehetőség, hogy a szakemberek kimenjenek a helyszínre és ott lássák el a bajba jutottakat.