Milliókat lehet spórolni pár száz forinttal – Külföldi kirándulás csak utasbiztosítással

Akár már napi pár száz forintért is lehet utasbiztosítást kötni, viszont nem az ár, hanem a külföldi tevékenységünk alapján érdemes választani a lehetőségek közül. Bár az Európai Unió országaiban az előre kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya az állami kórházakban érvényes, az orvosi ellátás mértéke és a kártyával elérhető szolgáltatások országonként eltérőek lehetnek.

Egy utasbiztosítást akár pár perc alatt megköthetünk és jelentős, akár milliós nagyságú összeget is spórolhatunk vele. Ez a téli időszakban talán még fontosabb, 2022-ben például már egyre többen térnek vissza a sípályákra, a téli sportok pedig számtalan veszélyt is hordoznak magukkal. Ezért az utasbiztosítások között nem érdemes csak ár alapján különbséget tenni és a legolcsóbbat választani, ajánlott azt a külföldi tevékenységünkhöz igazítani.

Nem elég a kártya

Az Európai Unióban használható Európai Egészségbiztosítási Kártya elengedhetetlen eszköz, ez biztosítja az EU-s állampolgároknak az orvosi ellátást, ez azonban önmagában még nem elegendő.

Gyakran előfordul, hogy ha egy síparadicsomban sportolunk és baleset ér minket, akkor a legközelebbi magánklinikára viszik a sérültet, ahol már nem elég ez az egészségbiztosítási kártya. Ilyen esetben vagy saját zsebünkből kell fizetni a költségeket vagy pedig az utasbiztosításra kell támaszkodnunk. Manapság pedig előfordulhat az is, hogy a bérletek vásárlásakor kérik tőlünk a kötvényben szereplő felelősségbiztosítást, ezért erre érdemes előre felkészülni” – nyilatkozta Antal Zsolt biztosítási szakértő.

Az utasbiztosítások ára függ attól is, hogy hova utazunk. Egy Európán belüli buszos kirándulás biztosításának az összege jóval alacsonyabb lesz, mintha repülővel utaznánk a Távol-Keletre. Az viszont minden esetben igaz, hogy a biztosításkötés összege a teljes kirándulás kiadásainak csak egy apró része.

Sztornó biztosítás

A koronavírus-járvány az elmúlt időszakban felértékelte bizonyos szolgáltatások jelentőségét.

A koronavírus-járványra tekintettel érdemes sztornó biztosítást kötni, ez azt jelenti, hogy ha lemondják vagy lemondjuk az utat, akkor az utazás és a szállás költségeit téríti a biztosító. Alapjában véve az a legfontosabb kérdés, hogy ha külföldön vagyunk és koronavírussal fertőződünk meg, akkor is érvényes marad vagy sem az utasbiztosítás. Alapesetben a biztosítók vállalják a kockázatviselést ilyenkor, de ez biztosítónként, illetve termékenként is változhat, minden esetben utána kell járni a feltételeknek” – tette hozzá Antal Zsolt.

Nemcsak az utasbiztosításról érdemes tájékozódni indulás előtt, hanem a kiválasztott ország aktuális beutazási szabályairól is. A koronavírus kapcsán ugyanis előfordulhat, hogy oltási igazolványt és negatív tesztet is kérnek egyszerre a külföldi vendégektől, valamint a beutazáshoz különböző dokumentumokat is ki kell már előre tölteni.