Ingatlanpiac – További emelkedés várható 2022-ben is

Az elmúlt évben jelentősen átalakult az ingatlanpiac keresleti oldala. A pandémia továbbra is a mindennapi életünk része, aminek következtében a vevők lakásvásárlási motivációja is jelentősen megváltozott. Nyíregyházán tovább emelkedett a kereslet, ezzel együtt pedig az ingatlanárak és a kihelyezett hitelek mennyisége is. 

Nőtt a kereslet és vele együtt az árak is

Idén is több jelentős gazdasági hatás befolyásolta a hazai ingatlan- és jelzálogpiac alakulását. A minimálbér- és kamatemelés, a zöldhitel és a rozsdaövezeti programindítás, valamint az otthonteremtési kedvezmények mind-mind hozzájárultak az aktív piachoz, melynek eredményeként Nyíregyházán, csak a Duna House Búza téri irodáján keresztül, 2021-ben mintegy 110 ingatlan cserélt gazdát! Balogh Béla, az iroda vezetője szerkesztőségünk számára összefoglalta az elmúlt év tapasztalatait.

Az ingatlanpiac nagyon intenzív volt országos szinten és Nyíregyházán is 2021-ben, egyrészt a panellakások ára is dinamikusan emelkedett, 3–10 százalékot, ez a téglalakásoknál a 15–20 százalékot is elérte. Az új lakásokat pedig már az év vége felé akár 600 ezer forintos négyzetméteráron is kínálták. Rendkívül dinamikus volt 2021 – ehhez hozzájárultak a lakástámogatási programok, aztán a kamatemelés kicsit visszavette a kedvet, de az év végére, a Zöld Otthon Programnak is köszönhetően újra intenzív lett” – mondta Balogh Béla, a nyíregyházi Duna House Búza téri irodáját működtető VG Ingatlanstúdió Kft. ügyvezető igazgatója.

Az árak emelkedésével együtt a forgalom is nőtt 2021-ben, jellemzően 510 százalékkal. 2022-re további emelkedéseket várnak a nyíregyházi irodában, 8 és 12 százalék közötti további árnövekedés jöhet a szakemberek szerint. Balogh Béla elmondta, ezt tovább fokozza a családtámogatási rendszerek egy részének kifutása, melynek következtében a telekárak is jelentősen növekedhetnek idén.

Hitelpiac

2021 első felében 52 ezer lakáshitel szerződés jött létre országosan, amely 23 százalékkal volt magasabb az azt megelőző év számainál.

2021-ben a lakásvásárlási tranzakciók 47 százaléka hitelből valósult meg. Ezek túlnyomó többségben CSOK igénybevételével történtek. Ezeknek a használt lakásoknak a vásárlásához átlagosan 13-14 millió forint hitelt, új esetében pedig 16–20 millió forintos hitelt igényeltek. Várhatóan ebben az évben emelkedés várható, hiszen az ingatlanárak is emelkednek” mondta Roma Judit pénzügyi szakértő.

Az iroda vezetése szerint, a 2021. év tapasztalatai alapján aktív piac várható 2022-re is. A lejáró és határidős kedvezmények, mint a falusi CSOK, a Zöld Otthon Program vagy a Babaváró pedig tovább élénkíthetik a forgalmat. A jelzáloghitelezés piacán viszont a kihelyezett hitelek volumenében nagyobb a bizonytalanság, a határidős és kifutó otthonteremtési támogatások növelhetik a volument, de kérdéses, hogy a bizonytalanabb gazdasági helyzet, az emelkedő kamatkörnyezet és az országgyűlési választások utáni időszak milyen hatással lesz a keresletre. Az alacsonyabb jövedelműek hitelképessége a januártól magasabb minimálbér és garantált bérminimum miatt javulhat, de ez jelentősen nem fogja befolyásolni a kihelyezett hitelek volumenét tette hozzá a szakértő.