Védeni kell a vízórákat – Fagykár esetén a felhasználót terhelik a költségek
Fotó: Illusztráció

Az elfagyott vízórára a szolgáltatás hiánya hívja fel a figyelmet, de olyan is előfordulhat, hogy kifolyik a víz az aknába, ez pedig jelentős károkat okozhat. A meteorológiai előrejelzések alapján további hidegre lehet számítani még a jövő héten is, ezért a szolgáltató kéri a fogyasztókat, hogy aki még nem téliesítette berendezéseit, tegye meg, mielőtt probléma adódna.

A Nyírségvíz Zrt. munkatársai minden ősszel felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy téliesítsék a vízmérő berendezéseiket. Nemcsak a vízórákat, hanem a csővezetékeket is érdemes megóvni az időjárástól a biztonságos működés érdekében, ugyanis a fagyás következtében nemcsak a helyreállítás, hanem az elveszett víz is jelentős kiadást hozhat – erről beszélt televíziónknak Juhász Artúr, a Nyírségvíz Zrt. műszaki munkatársa.

A felhasználók és a Nyírségvíz közös érdeke, hogy zavartalan legyen a szolgáltatás, ezért a hidegre forduló időben fokozott figyelmet kell fordítani a vízmérő aknák szigetelésére és a vízmérők fagyásának megelőzésére. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az akna fedelét, vagy a fedlapot egy legalább 5 cm vastag hungarocell lappal szigeteljük. Betonakna esetében nem elég csak a fedlapot szigetelni, hanem a födémet is, legalább 5 centi vastagon. A nem lakott ingatlanok esetén külön figyelmet kell fordítani a kerti csapokra, melyeket fent meg kell nyitni, alul, a főcsapnál pedig el kell zárni. Lehetőség szerint vízteleníteni kell a nem lakott ingatlanok hálózatát.”

A felelősség

A hatályos jogszabályok értelmében a fagyás elleni védelemről a felhasználóknak kell gondoskodniuk, így a fagyás esetén felmerülő költségek is őket terhelik, a vízmérő cseréje pedig több mint 20 ezer forintnál kezdődik. A felhasználóknak azt tanácsolják, hogy a vízmérő aknáról ne lapátolják el a havat, sőt, inkább a járdatakarításkor ide tegyék a fölösleges hómennyiséget, mert ez szigetelőanyagként segíti azt, hogy ne fagyjon el a vízóra. A fagyás pillanatában nincs vízveszteség, az jellemzően tavasszal, az olvadást követően jelentkezik, ami akár több száz köbméteres veszteséget is okozhat, ezt pedig minden esetben meg kell téríteni. Az elfagyást követően pedig több órás, akár fél napos kimaradás is előfordulhat, ugyanis a szakemberek a bejelentés sorrendjében haladnak a hibaelhárítással.