Ökumenikus imahét - A keresztény egyházak közös eseménye zajlik január 16-tól

Volt már előzménye az Ökumenikus imahétnek, amikor 1926-ban az egyházak világtanácsa meghirdette az eseményt. A cél a Krisztus-hívők egysége. A nyitó istentiszteletet hazánkban 2022. január 16-án, vasárnap 18 órától tartják Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán református püspök. 

Nyíregyházán három templomban, három estén át tart az imahét. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az Ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének napja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen. 
A Krisztus-hívők egységéért történik az imádság. A mindenkori cél, hogy közösen tudjanak imádkozni keresztények és nem keresztények. Csodálatos dolog a különböző felekezetekben élők összefogása. Ebben az évben a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa dolgozta ki a programot, és a napkeleti bölcsek a központi téma. A mottó: Láttuk az Ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.

„Sok probléma volt az elmúlt időszakban a Közel-Keleten és más helyeken is, ahol a keresztények nagy atrocitásoknak voltak kitéve, és ezt is most külön hangsúlyozzuk, hogy az üldözött keresztényekért is imádkozunk, de elsősorban ez a keresztény egységért zajló imádság hete” – tájékoztatott dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze.

Tavaly nem tudták megtartani az imahetet, olyan veszélyesnek ítélték a helyzetet. Most szigorú szabályok között, az Ökumenikus imahét első három napján lesznek imaalkalmak Nyíregyházán is.

„Három este fogunk találkozni, különböző felekezetek, a római katolikus, a görögkatolikus, a református, evangélikus, baptista és metodista felekezetek tagjai szokták közösen tartani az imahetet. Tehát három nap lesz. 16-án, vasárnap este 6 órakor itt, az evangélikus nagytemplomban, hétfőn a római katolikus templomban találkozunk, kedden pedig a református templomban” – fogalmazott Kovács László Attila.

Vasárnap az igehirdető Papp Dániel baptista lelkipásztor, a liturgus dr. Kruppa Tamás görögkatolikus parókus. Hétfőn Gál Sándor református esperes és Hajdúné Csernák Erzsébet várja a hívőket, majd kedden Csordás Gábor római katolikus plébános, illetve Kovács László Attila evangélikus igazgató-lelkész.