Változnak a járványügyi szabályok – Rövidebb karantén és oltási igazolvány februártól

Több változás is életbe lép a járványügyi szabályok kapcsán február 15-től. A védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, a karantén ideje pedig hét napra rövidül. Február közepétől csak az számít oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást vagy a második oltását hat hónapon belül vette fel. Ez viszont csak a 18 éven felüliekre érvényes.

Sikeresnek értékeli a kormány a januári oltási akciónapokat, mivel az első három napon 135 ezer oltást adtak be országszerte – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az év első kormányinfóján. Ezek alapján február első két hetében is lesznek akciónapok csütörtöktől szombatig. A magyar társadalom 64 százaléka kapott eddig oltást, az átoltottság tekintetében Európában az utolsó harmadba tartozik az ország. Az omikron variáns miatt a feltételezések szerint a megbetegedések száma a korábbiakhoz képest nagyobb mértékben fog nőni, de ez nem jelenti azt is, hogy növekedni fog a kórházban lévő betegek és az elhunytak száma – tette hozzá a miniszter. Jelenleg öt oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon, összesen több mint 9,2 millió adag.

Oltási igazolvány

Gulyás Gergely fontos változásokról is beszámolt, többek között arról, hogy a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul.

Az átesettség fogalma az omikron után mást fog jelenteni, mint előtte jelentett, tehát nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás jelent védettséget. Ezért február 15-től kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes a védettségi igazolvány. Nem kell ehhez új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján ez ellenőrizhető és a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve aki két oltást kapott és a második oltást hat hónapon belül kapta meg. Ez kizárólag a 18 év felettiekre vonatkozik, 18 év alattiaknak természetesen a két oltás továbbra is elegendő” – mondta Gulyás Gergely.

Rövidebb karantén

A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, akár betegségtől, akár a második oltástól számítva. További változás lesz február 15-től, hogy rövidül a karanténkötelezettség ideje, a felnőtteknek ez 7 nap lesz, de tünetmentesség esetén, negatív teszttel már 5 nap után is el lehet hagyni a karantént.

Az iskoláknál a felső tagozatban már bevált gyakorlatot kiterjesztjük az alsó tagozatra, hiszen most már ők is kaphatnak oltást, ami azt jelenti, hogy ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok. Tehát az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenlét mellett, miután az oltatlanok ezt követően is karanténban lesznek, ha a technikai feltételek adottak, akkor online az oktatás közvetíthető és ebben az esetben, aki otthon van, mert oltatlansága miatt 5 napos karanténkötelezettség áll fenn az esetében, az is tudja az oktatást követni” – tette hozzá a miniszter.

Akciónapok

Az oltási akciónapokon nemcsak a kórházakban lehet előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérni a vakcinát, hanem háziorvosoknál is. Ezen a héten pénteken és szombaton nyolc körzetben várják a hozzájuk tartozó nyíregyháziakat. Az érdeklődőket arra kérik, előzetesen jelezzék az oltási szándékukat a háziorvosuk felé.