Hajléktalanhelyzet – Nyíregyházán mindenkit befogadnak
Fotó: Illusztráció

Nyíregyházán megoldott és jól működő a hajléktalanokat ellátó rendszer. Az éjszakai menedékhely kihasználtsága idén nem érte el a tavalyi szintet, de már így is túlteljesíti a befogadóképességét. Ennek ellenére mind a nappali melegedő, mind az éjszakai menedékhely felkészült arra, hogy befogadjon minden bajba jutottat. Az emberi erőforrások minisztere az időjárási viszonyokra való tekintettel elrendelte az Észak- és Dél-Alföldön az úgynevezett vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Vörös Kód

Keleten tíz centinél is több hó hullott a hétvégén, ami sokfelé meg is maradt a tartós hidegben. Csütörtökön hajnalban a hófödte keleti tájakon sokfelé –15 fokig süllyedt a hőmérséklet. A hajléktalanok ellátása többszereplős összefogással történik Nyíregyházán. Az önkormányzat felügyelete alatt, az utcai szolgáltatás vonalán a Periféria Egyesülettel, az intézményi ellátás vonalán az Oltalom Szeretetszolgálattal, a mentőkkel, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel végzik a krízisidőszakban a hajléktalanok ellátását. Ez pedig évtizedek óta példaértékűen működik – mondta el televíziónknak Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Mi ennek a csapatnak vagyunk a tagjai, és az a dolgunk, hogy a nappali melegedőben, a népkonyhán és az éjjeli menedékhelyen valóban olyan ellátást biztosítsunk, amely mindenki számára megfelelő fizikai és mentális ellátást biztosít. Az éjjeli menedékhelyünk 100 férőhelyes, de ilyenkor arra is készülünk, hogy matraccal és pótággyal mindenkit be tudjunk fogadni, a nappali melegedőben is 150 férőhelyünk van, de ha többen jönnek, többet fogadunk be. Ha egészen súlyossá válna a helyzet, akkor a már említett összefogással meg tudjuk oldani, hogy az elhelyezés mindenki számára adott legyen.”

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy aki a hideg miatt bajba jutott emberrel találkozik, hívja az illetékes diszpécserszolgálatot. A telefonszámok megtalálhatóak a kormany.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain. Jelenleg a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága országosan alig közelíti meg a 80 százalékot, és Nyíregyházán is van még szabad hely az intézményekben. Éppen ezért arra kérik az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást, senki se essen a hideg áldozatául.

Visszaút az önálló élet felé

Laborczi Géza arról is beszélt szerkesztőségünknek, hogy Nyíregyházán a hajléktalanok számára két műhelyben is tudnak munkát biztosítani, amely az önálló élet felé tereli vissza őket.

A tervünk az volt, és ez részben meg is valósult, hogy két foglalkoztatási műhelyt alakítsunk ki, egy varrodát, ami már működik is, és egy asztalosműhelyt. Ezek célja, hogy a nyílt munkaerőpiacra készítsük fel az ellátottakat, hogy segítsük őket abban, hogy újra önálló, saját egzisztenciát tudó emberekké váljanak.

Az intézményvezető hozzátette, az elmúlt időszakban 15 fő számára tudtak munkát biztosítani. A varrodában a bentlakásos szociális intézmények textíliáit készítik el, az asztalosműhelyben pedig egy nagycserkeszi dísznövénytermesztő üzem fa anyagait állítják majd elő.