Szobrot emeltek a méhnyakrák elleni küzdelemnek az ELTE-n

Minden év januárjának harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet a European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezéséhez csatlakozva nyolcadik éve szervez meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén partnerként csatlakozik az Alapítvány kampányához.

 

A Megelőzési Hét alkalmából az ELTE lágymányosi campusán avatták fel azt a nőalakot mintázó szobrot, amely az Alapítvány méhnyakrák és HPV megelőzéséről szóló 2022-es országos kampányának első eleme.

„A nőalak – amely „Cikka” drótszobrász alkotása – egyik kezével egy mályvavirágot, vagyis az erős, szép és kitartó nő jelképét emeli a magasba, másik tenyere a méhén pihen egy szirom nélküli virággal. A lehullott szirmok a szobor lábánál apró mécsestartóként szolgálnak megemlékezésre, azokról a nőkről, akiket elveszítettünk” – mondta el Dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász, az Alapítvány kuratóriumi tagja.

Egészségügyi intézmények is csatlakoztak a Megelőzési Héthez. Országszerte a Mályvavirág Pontok a 2022-es év folyamán egy-egy virág drótszobrot állítanak Miskolcon, Gávavencsellőn, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Szarvason és Lébényben is, felhívva a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségek elleni küzdelem fontosságára.

A szoboravatáson elhangzott az a dal, amit Mészáros Árpád Zsolt, MÁZS és Piros Krisztina írtak a Mályvavirágnak, melynek címe: Életem Gyöngye, te legyél az első!

Az ELTE és az Alapítvány képviselői az ünnepségen hosszútávú együttműködési megállapodást is aláírtak, amelynek keretében a jövőben az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai részére tájékoztató előadásokat tartanak, ingyenes vagy kedvezményes szűrési programokat szerveznek és tájékoztató kiadványokat juttatnak el.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellénk állt és partnerként működik közre az idei programsorozatban. Összeköt bennünket a gyöngy, amely a HPV elleni védelem szimbóluma – fogalmazott Tóth Icó, az Alapítvány elnöke.

A rohanó hétköznapok világában gyakran megfeledkezünk egészségünkről, a szervezetünk apró jeleire való odafigyelésről. Annál is inkább tiszteletreméltó és fontos az a munka, amelyet az Alapítvány végez, hogy a mai kor nagyon jelentős problémájára, a méhnyakrákra, a HPV-re és ezek megelőzésére, megfelelő időben történő szűrésére felhívják figyelmünket – fogalmazott beszédében Borhy László akadémikus, az ELTE rektora.

A kampány az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azt a célkitűzését is szolgálja, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

Az Alapítványról:
A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusa óta dolgozik a HPV prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért. Fő célja a prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások népszerűsítése annak érdekében, hogy a méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, halálozások száma jelentősen csökkenjen. Célja továbbá a már kezelés alatt állók támogatása, rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása. Az alapítvány 2017-ben csatlakozott az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának (ESGO) betegszervezeti hálózatához, így nemzetközi partnerekkel dolgozhat tovább céljai megvalósításáért. Tóth Icót 2019-ben megválasztották az ESGO-Engage társelnökévé.

A HPV-ről:
A humán papillomavírusnak több mint 200 altípusa ismert. Legtöbbjüket az emberi immunrendszer legyőzi anélkül, hogy a fertőzést egyáltalán észrevennénk. Az alacsony kockázatúak nem rákkeltő vírusok, de okozhatnak kellemetlen tüneteket, például szemölcsöket a bőrön és a külső nemi szerveken. A magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a fej-nyaki régió és a végbél hámjában okozhatnak fertőzést, melyekből idővel daganatos elváltozások alakulhatnak ki.
A HPV felelős a méhnyakrákos betegségek csaknem 100%-áért, azonban nem csak a nők számára jelent veszélyt. Férfiaknál a vírus kiváltó tényezője lehet a hímvessző, a végbélnyílás és a középgarat egyes rákos megbetegedéseinek. A HPV elleni védekezés két pillére a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha még a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg, de később is felvehető, és ajánlott férfiak és nők számára is.

Kapcsolódó galéria

Szobrot emeltek a méhnyakrák elleni küzdelemnek az ELTE-n