Bevonultak a tartalékos katonák – 24 fő kezdte meg a féléves képzést Nyíregyházán

24 önkéntes tartalékos katona kezdte meg a kiképzést január 5-én, Nyíregyházán. A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz vonultak be a katonák, ahol elindult a hat hónapos kiképzésük. Az önkéntesek elméleti oktatáson és különböző gyakorlatokon vesznek részt, illetve fizetést is kapnak a félév során.

Katonai közelharc-oktatás is várt az önkéntesekre kedd délelőtt a Damjanich laktanyában, a résztvevők többsége életében először volt ilyen foglalkozáson. Január 5-én 24 önkéntes területvédelmi tartalékos katona vonult be a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz Nyíregyházán.

Jelentkezési feltételek

A jelentkezés feltétele volt az általános iskolai bizonyítvány, egy orvosi vizsgálat, illetve az erkölcsi bizonyítvány. A most bevonult katonák egyharmada nő, az átlagos életkor 35 év. Gavallér-Mező Csilla családjában már volt rendőr, így nem ismeretlen számára a munkakör.

Elsősorban a családom értesült a bevonulásomról, de most még nagyon az elején vagyunk. A férjem mindenben támogat, illetve a szüleim is. Van egy kétéves kisfiam, ezért némi szervezést igényel a képzés, de szerencsére számíthatok rájuk” – nyilatkozta Gavallér-Mező Csilla, aki január elején vonult be önkéntesként.

6 hónapos képzés

Az önkéntesek kiképzési ideje hat hónap, ez alatt egy alapfelkészítést kapnak, ezen belül többek között elméleti oktatáson, honvédelmi jogi, általános lőkiképzési, tereptani, valamint egészségügyi oktatáson is részt vesznek, majd vizsgáznak is a kiképzés végén. A reggeli sorakozó már 7 óra 30 perckor kezdődik és délután négy óráig vesznek részt a foglalkozásokon, ugyanolyan munkarendben vannak a laktanyában, mint a hivatásos, szerződéses állomány.

Maradnak a honvédségnél

Korábban már nyolc képzés volt a területvédelmi ezredben, az eddigi tapasztalatok alapján a katonák nagyjából 70 százaléka marad a honvédségnél az alapképzés után.

Elsődlegesen én azt mondanám, hogy a hazaszeretet, ami itt igazán fontos, többen mondták, hogy csakis emiatt vannak itt, de nyilván akinek nincs munkája, annak is megéri, mert fizetést is kapnak érte, hogy itt vannak. Aki pedig a honvédség kötelékein belül képzeli el a pályafutását, annak ez egy nagyon jó alap tud lenni” – mondta Bartha Ádám Tibor hadnagy, az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj szakaszparancsnoka.

További lehetőségek

Ez az alapfelkészítés megfelelő arra, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák a honvédség kötelékében maradjanak és tovább képezzék magukat. Maradhatnak önkéntes tartalékos állományban, akkor feladatra tudják őket behívni, átmehetnek műveleti tartalékos állományba, akkor már hosszabb távon is behívhatók lesznek, valamint jelentkezhetnek szerződéses, illetve hivatásos állományba is.