Hírösszefoglaló: közgyűlés, kapacitásbővítés, fejlesztések és elismerések

Ezek történtek az elmúlt héten Nyíregyházán. A legfontosabb hírek egy helyen.

Közgyűlés – A képviselők elfogadták Nyíregyháza 76 milliárd forintos rekordösszegű éves költségvetését

Elfogadták a város mintegy 76 milliárd forintos rekordösszegű költségvetését a csütörtöki közgyűlésen. Az idei főösszeg 18 százalékkal magasabb az előző év számainál, ez által az önkormányzat által működtetett intézmények fenntartás az idei évre is biztosított. Folyamatosak a fejlesztések Nyíregyházán, így ennek a főösszegnek egy jelentős, mintegy 28 százaléka a városfejlesztés, városüzemeltetés számára elkülönített 21 milliárd forint, a felhalmozott tartalék pedig mindösszesen 3,7 milliárd forint, melyből működési kiadásokra 910 milliós tartalékot különítettek el az idei tervezetben. Az önkormányzati képviselők a költségvetés elfogadását követően döntöttek a 2022-es idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények támogatásáról, valamint elfogadták többek között a NYÍRVV Nonprofit Kft. éves szerződését és határoztak egy Déli Ipari Park fejlesztésével kapcsolatos kérdésben is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozgyules-a-kepviselok-elfogadtak-nyiregyhaza-76-milliard-forintos-rekordosszegu-eves-koltsegveteset-2022-01-27
kozgyules.jpg

Kapacitásbővítés – 3 milliárd forintból fejleszt az EKO

Több mint 3 milliárd forintból, 1,6 milliárd forintos állami forrással fejleszt a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. A társaság célja a kapacitásbővítés, a gazdaságosabb termelés, valamint az, hogy erősítsék a cég és a beszállítók-termelők közötti gazdasági kapcsolatokat is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kapacitasbovites-3-milliard-forintbol-fejleszt-az-eko-2022-01-25

eko.jpg

Sikeresek az oltási akciónapok – Sokan kérik az első adag vakcinát is a kórházban

Az elmúlt hétvégén is oltási akciónapokra várták a lakosságot a Jósa András Oktatókórházban. Az adatok szerint rendkívül sikeres Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kezdeményezés, az intézményekben átlagosan háromezer embert oltanak be a három nap alatt, ezek egy része pedig első adag vakcina.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeresek-az-oltasi-akcionapok-sokan-kerik-az-elso-adag-vakcinat-is-a-korhazban-2022-01-24
oltas.jpg

Kitüntetések a magyar kultúra napján – Idén Szepessy Béla kapta a Krúdy Gyula-díjat

Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója kapta a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért járó Krúdy Gyula-díjat. Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen vette át, ahol dr. Szabó Tünde, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a kultúra legalább annyira fontos, mint az országunk versenyképessége, polgáraink egészsége. A rendezvényen átadták a Bencs László Emlékérmeket és Emléklapokat is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kituntetesek-a-magyar-kultura-napjan-iden-szepessy-bela-kapta-a-krudy-gyula-dijat-2022-01-24
kituntetes.jpg

Minősített intézmény lett a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

A hétvégén avatott Magyar Zene Házában adták át a magyar kultúra napján a közművelődési intézményeknek megítélt elismeréseket. A díjazottak között volt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója és a város alpolgármestere. A szakmai díjjal jelképes összegű jutalom is jár, melyet újabb közösségi események szervezésére fordítanak. A nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság a könyvtár Képregény Tárával közösen hirdetett pályázatot.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/minositett-intezmeny-lett-a-moricz-zsigmond-megyei-es-varosi-konyvtar-2022-01-24
konyvtar.jpg

Több támogatás a szociális szférának – 814 milliárd forintot fordít erre a célra a kormány

Két és félszer annyit költ a kormány szociális támogatásokra 2022-ben, mint tíz évvel ezelőtt. Rétvári Bence parlamenti államtitkár nyilatkozott híradónknak, aki kiemelte, 1,1 millió forintra emelték az idősgondozásban élők normatíváját annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között éljenek a bentlakásos intézményekben is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tobb-tamogatas-a-szocialis-szferanak-814-milliard-forintot-fordit-erre-a-celra-a-kormany-2022-01-26
szoc.jpg

Felvételi és nyelvi tagozat – Tart a felvételi szezon a Szent Imre katolikus iskolában is

Az elmúlt hétvégi központi felvételi eredményeiről február 7-ig értesítik a diákokat, és ezzel egy újabb, konkrét szakaszába lépett a 2022–23-as tanév középiskolai felvételi folyamata. Új induló nyelvi tagozatról, határidőkről, pótfelvételiről és az írásbeli tapasztalatairól érdeklődtünk a Szent Imre katolikus iskolában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felveteli-es-nyelvi-tagozat-tart-a-felveteli-szezon-a-szent-imre-katolikus-iskolaban-is-2022-01-26
szentimre.jpg

Elmarad a diplomaosztó – A járványügyi helyzet miatt csak nyáron lesz ünnepség

Bár tervezték, de végül elmarad a diplomaosztó a Nyíregyházi Egyetemen jövő héten. Az intézményben több mint százan nem vehetik át az oklevelüket, mert nincs nyelvvizsgájuk. Az egyetem lehetőséget biztosít a nyári időszakban arra, hogy ünnepélyes keretek között vehessék át a hallgatók a most megszerzett diplomákat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elmarad-a-diplomaoszto-a-jarvanyugyi-helyzet-miatt-csak-nyaron-lesz-unnepseg-2022-01-28
nye.jpg

Visszatértek a vendégek a fürdőkbe – Különleges szaunaprogram is várja az érdeklődőket

A januári adatok azt mutatják, hogy visszatértek a vendégek a nyíregyházi fürdőkbe. A koronavírus-járvány miatt 2020 végétől nagyjából fél évig bezártak a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. létesítményei, ez nagy veszteséget jelent. Tavaly tavasztól kezdtek visszatérni a vendégek, akiket jelenleg védettségi igazolvány nélkül várnak mindenhol.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/visszatertek-a-vendegek-a-furdokbe-kulonleges-szaunaprogram-is-varja-az-erdeklodoket-2022-01-27
furdo.jpg

Sikeresen zárult a foglalkoztatási paktum

Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma, emelkedett a foglalkoztatottak száma és tovább csökkent a munkanélküliek száma is. Sikertörténetet írhattak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Foglalkoztatási együttműködések című többéves projekt résztvevői. A következő évek újabb kihívásokat hoznak majd a munkaerőpiacon, ezek közül a legjelentősebb a szakképesítések megszerzése lehet.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeresen-zarult-a-foglalkoztatasi-paktum-2022-01-24
paktum.jpg

Gábor Áron rézágyúja Nyíregyházán – Február elsején újabb tárlat nyílik a Kállay-házban

Február elsején újabb tárlat nyílik a Kállay Gyűjteményben. A Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumból érkezik Nyíregyházára. A Jósa András Múzeum felújítási munkálatai miatt a Kállay Gyűjtemény vállalta, hogy helyszínt biztosít a relikviáknak március 8-ig.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/gabor-aron-rezagyuja-nyiregyhazan-februar-elsejen-ujabb-tarlat-nyilik-a-kallay-hazban-2022-01-28
rezagyu.jpg

Múzeumi finisszázs – Szombaton utolsó alkalommal léphetnek be a Jósa András Múzeumba

Mint arról már hírt adtunk, január végén két esztendőre bezár a Jósa András Múzeum. 2,8 milliárd forintot nyert a város egy turisztikai célú TOP-os pályázaton, hogy 2024-ben korszerű, XXI. századi közgyűjtemény és kiállítóhely fogadja a látogatókat. Hogy hogyan változik a neoklasszicista épület, mely 1974-től ad otthont a múzeumnak, egyelőre rejtély.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/muzeumi-finisszazs-szombaton-utolso-alkalommal-lephetnek-be-a-josa-andras-muzeumba-2022-01-28
jam.jpg

Síszezon – Van, ahol 3 oltás és igazolás is szükséges a beutazáshoz

Még tart a síszezon, de már foglalják a nyári utakat is a nyaralni vágyók. Indulás előtt érdemes tájékozódni a fogadó ország beutazási szabályairól, a koronavírus kapcsán ugyanis előfordulhat, hogy oltási igazolványt és negatív tesztet is kérnek egyszerre a külföldi vendégektől, valamint a beutazáshoz különböző dokumentumokat is ki kell már előre tölteni. Akár már napi pár száz forintért is lehet utasbiztosítást kötni, viszont nem az ár, hanem a külföldi tevékenységünk alapján érdemes választani a lehetőségek közül.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/siszezon-van-ahol-3-oltas-es-igazolas-is-szukseges-a-beutazashoz-2022-01-25
si.jpg

Megjelent a Szemle – Már elérhető a megyei tudományos, irodalmi, művészeti folyóirat 2021-es 4. száma

Online és jelenléti események is témát adtak a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2021-es 4. számának. A tudományos, irodalmi, művészeti folyóirat írott formában ad számot a tavalyi esztendő második felének eseményeiről. A 100 éve született Pilinszkyről szóló konferenciától Csabai László Móricz-díjának átadó ünnepségén elhangzott székfoglalóig és több laudációig.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megjelent-a-szemle-mar-elerheto-a-megyei-tudomanyos-irodalmi-muveszeti-folyoirat-2021-es-4.-szama-2022-01-25 
szemle.jpg