Kapacitásbővítés – 3 milliárd forintból fejleszt az EKO

Több mint 3 milliárd forintból, 1,6 milliárd forintos állami forrással fejleszt a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. A társaság célja a kapacitásbővítés, a gazdaságosabb termelés, valamint az, hogy erősítsék a cég és a beszállítók-termelők közötti gazdasági kapcsolatokat is.

Hazai eredmények

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn, Nyíregyházán.

A magyar konzervipar nemcsak múltjában erős, az elmúlt egy évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül, a hazai élelmiszerexport átlagos, 30 százalékos exportérték-teljesítményének dupláját érte el, vagyis termékeit jó áron és jó minőségben értékesítette az exportpiacokon. Ez is azt jelzi, mennyire fontos eleme és lába az ágazat a magyar élelmiszeriparnak és a nemzetgazdaságnak” – tette hozzá Feldman Zsolt.

Az államtitkár kifejtette, a kormány óriási hangsúlyt fektet az élelmiszeripar fejlesztésére, a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében például mintegy 400 milliárd forintos támogatási igény érkezett be az élelmiszer-feldolgozó szakma ágazati szereplőitől. A tervek szerint a kabinet a következő években – egy új pályázati forma keretében – még legalább 400 milliárd forintot szeretne a szektor megsegítésére kiírni.

Kapacitásbővítés

A Vidékfejlesztési Program 1,6 milliárd forintos pályázati támogatásával megvalósuló nyíregyházi beruházás révén bővül a cég kapacitása, gazdaságosabb lesz a termelés, valamint erősödnek a cég és a beszállítók-termelők közötti gazdasági kapcsolatok – erről már Mihályi Botond, az EKO Konzervipari Kft. ügyvezetője beszélt.

Az a támogatás, az az ösztönzés, amelyet az EKO kapott, az az EKO-nak és az ökoszisztémának is szól. A gyár nyersanyag nélkül nem tudna működni, így az ökoszisztéma szerves részét képezik a termelőink, legjelentősebb részben a csemegekukorica- és a zöldborsó-termelők. Az a támogatás, amit mi kaptunk, nemcsak minket, de a teljes szektort is érinti.”

Mihályi Botond, az EKO ügyvezetője az eseményen elmondta, a nagy múltú, csaknem hatvanéves társaság a több mint hárommilliárd forint értékű beruházási összeget a kukorica- és a borsófeldolgozás volumenének növelésére fogja hasznosítani, a tervek szerint a kapacitásokat a következő, 2023-as szezonra 40–50 százalékkal szeretnék emelni. A cég emellett gyümölcstermékek és befőttek gyártásában szeretne piacra lépni, a beruházás része lesz még a nyíregyházi gyár energetikai-technológiai korszerűsítése is.

Helyi lehetőségek

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az EKO Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye negyvennegyedik legjelentősebb vállalkozása a közel nyolcmilliárd forintos nettó árbevételével, valamint az egész évben és szezonálisan itt dolgozó 250–500 munkavállalójával.

Az agrárágazat és benne az élelmiszerágazat stratégiai ágazat, nem mindegy, hogy milyen minőségű élelmiszert fogyasztunk. Azt is látni kell, hogy az EKO-nak van egy szakmai háttere, és sokat jelent nekünk, hogy a környékbeli gazdáktól felvásárolja a termékeket, tehát felvevőbázist jelent, hiszen egy-egy terméknél a feldolgozottsági szinten növelni kell, ezért küzdünk vállvetve.”

A beruházási program keretében megvalósul egy kapacitásbővítés, mely során a csemegekukorica- és zöldborsó-feldolgozás volumenét növeli a társaság. A megnövekedett kapacitás tovább erősíti azon termelői-feldolgozói ökoszisztémát, mely az EKO gyártási volumenén alapul és a Szabolcs-Szatmár-Bereg és környező megyékben működő termelő partnerekre terjed ki. A megnövekedett kapacitással a szezonban közel 500 fő számára fog munkát adni a konzervgyár.

Helyi gazdasági környezet

Azért dolgozunk, hogy minél többen válasszák Nyíregyházát befektetési helyszínül, ugyanakkor a gazdaság szempontjából Nyíregyháza régiós centrum. A helyi kkv-k, amelyek bennünket választanak, a helyi beszállítókat alkalmazzák, akik mögött pedig ott vannak a helyi kistermelők.”

Jászai Menyhért alpolgármester hozzátette, Nyíregyházának is megvan a lehetősége, hogy elősegítse a helyi gazdaság fejlesztését. Ez egyrészt az infrastruktúra fejlesztését, az adminisztrációs környezet támogatását is jelenti, de ennek érdekében alapították meg a városfejlesztési alapot is, amely ezek megvalósulásának elősegítését célozza. A beruházás keretében biztonságos és hatékony gyümölcsfeldolgozást lehetővé tevő berendezéseket is telepítenek. Ez a kapacitás hozzájárul az egyes gyümölcsszezonokban tapasztalható termelési csúcsok kezeléséhez, amivel a társaság vissza kívánja szerezni a helyi gyümölcstermelő közösséggel is az egykor aktív együttműködést. Kiemelt cél volt a körforgásos gazdaság szellemiségének meghonosítása a társaság életében, melyet elsőként az energetikai terület modernizációja révén valósítanak meg, így napelemeket is telepítenek a gyár tetejére, valamint nagymértékben függetleníteni fogják a gyártás kitettségét az utóbbi időben meredeken emelkedő energiaáraktól. Helyet kapnak a beruházási programban olyan technológiai fejlesztések is, melyek nemcsak a gyártás hatékonyságát és megbízhatóságát növelik, de ezáltal lehetővé teszik a termelési volumen növekedését is.

 

Kapcsolódó galéria

EKO üzemfejlesztés 20220124