Sikeresen zárult a foglalkoztatási paktum

Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma, emelkedett a foglalkoztatottak száma és tovább csökkent a munkanélküliek száma is. Sikertörténetet írhattak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Foglalkoztatási együttműködések című többéves projekt résztvevői. A következő évek újabb kihívásokat hoznak majd a munkaerőpiacon, ezek közül a legjelentősebb a szakképesítések megszerzése lehet. 

2017-ben a Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat égisze alatt, a megyei kormányhivatallal partnerségben egy új projekt, a „Foglalkoztatási együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” program kezdte meg működését. Ennek zárórendezvényét tartották hétfőn a megyeházán, melyen kiderült, az elmúlt években a foglalkoztatási mutatók egyre jobbak lettek a megyénkben, miközben a pandémia új kihívásokat is hozott.

A regisztrált álláskeresők számát tekintve 2010 óta, ahol több mint 60 ezer regisztrált álláskereső volt a megyében, az látható, hogy 2019-re felére csökkent a számuk. 2019 decemberében 29 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma. Látható, hogy 2020-ban ez az adat egy kicsit visszaesett, de már 2021-ben javuló foglalkoztatási adatokat tudott a megye prezentálni, mind a foglalkoztatottak száma, mind a munkanélküliek, és mind a regisztrált álláskeresők számát tekintve. Az elmúlt 10 évben tehát mindenképpen egy pozitív, javuló tendenciát láthattunk.”

 

Pandémiás adatok

Dr. Nagy Ervin, a Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője hozzátette, bár 2020-ban a világjárvány beköszöntével kicsit romlottak a foglalkoztatási számok, azonban 2021 decemberére ez az adat már utolérte a 2019-es, pandémia előtti időszak eredményeit. A zárórendezvényen dr. Zöld-Nagy Viktória, a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár elmondta, a program az előzetes terveket több esetben 200 százalékosan is teljesítette.

Országosan is megállapíthatjuk, hogy akár a foglalkoztatási ráta, akár a munkanélküliség tekintetében is a pandémia előtti időszak eredményeihez visszatértünk, sőt vannak olyan számaink, amelyek jobbak is. Például az álláskeresők száma tekintetében jelenleg 239 ezer fős létszámmal dolgoznak a kormányhivatal kollégái, amely alacsonyabb szám a 2019-esnél is, de mondhatom akár a 4% alatti munkanélküliségi rátát is. Nagyon jók az adatok, és az a helyzet, ahová kerültünk, viszont a kérdés az az, hogy hogyan tovább.”

Kihívások a munkaerőpiacon

A helyettes államtitkár elmondta, azzal, hogy visszatértünk a munkaerőpiacon a pandémia előtti számokhoz, ez azt is jelenti, hogy ugyanazok a kihívások is megjelentek, mint amelyek a világjárvány előtt jellemezték a munkaerőpiacot. A szakképzettség kérdése, az inaktívak munkaerő-piaci integrációja továbbra is kihívást jelentenek, de a hátrányos helyzetű csoportok, például a fiatalok, vagy az alacsony végzettségű álláskeresők aránya is nőtt, miközben az álláskeresők teljes létszáma tovább csökkent.

A folytatásról

A zárókonferencián Seszták Oszkár, a Sz-Sz-B Megyei Közgyűlés elnöke arról is beszélt, hogy több helyen egyszerre van jelen a munkaerőpiacon a munkaerőhiány és a munkanélküliség is. Elmondta, már látszanak azok a kihívások, amelyek a következő paktum programban ránk várnak. Az elmúlt 7 évben mintegy 100 milliárd forintos összköltséggel valósultak meg a paktum programjai, amelyekbe nem értendők bele a nyíregyházi fejlesztések.

A következő 7 évben ugyancsak ilyen forráskerettel számolunk, a program pedig még nagyobb jelentőséggel bír a megyei önkormányzat tevékenységében, hiszen kistérségi paktum néven működő és a nyíregyházi foglalkoztatási paktum integrálódik a megyei foglalkoztatási paktumba. Ennek már ismerjük a költségkeretét, ez valamivel több mint 7,5 milliárd forint, és ismerjük a megvalósítás ütemét és a tevékenységeket is. Ez már nem ismeretlen terep számunkra, ezért éppen sokkal inkább látszanak azok a kihívások, amelyek a következő paktum programban ránk várnak. Különösképpen a célcsoport tekintetében, hiszen egy olyan nagyon izgalmas célcsoportja lesz a következő paktumnak, amely a 30 év fölötti személyeket tartalmazza, azokat az egytől egyig elérendő személyeket, akik nem szerepelnek a jelenlegi munkaügyi nyilvántartásokban.”

A zárórendezvényen elhangzott, 2030-ra a kormány a 85 százalékos foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul, a mostani, 74 százalék körüli értékről. Jelenleg tehát elmondható, hogy aki tud és szeretne dolgozni, az el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó galéria

Foglalkoztatási paktum záró konferencia 20220124