Felvételi és nyelvi tagozat – Tart a felvételi szezon a Szent Imre katolikus iskolában is

Az elmúlt hétvégi központi felvételi eredményeiről február 7-ig értesítik a diákokat, és ezzel egy újabb, konkrét szakaszába lépett a 2022–23-as tanév középiskolai felvételi folyamata. Új induló nyelvi tagozatról, határidőkről, pótfelvételiről és az írásbeli tapasztalatairól érdeklődtünk a Szent Imre katolikus iskolában.

 

Mint ismert, az idei középiskolai központi írásbeli felvételivel közvetlen lett a következő tanév 4–6. és 8. évfolyamos osztályaiba a jelentkezés. Az ősztől tartó előkészítők és középiskolai bemutatók, nyílt napok után most a tanulók mutatták meg tudásukat.

„Szombaton megírták a diákok a központi felvételit az iskolánkban is. Közel 130 diák választotta helyszínül a Szent Imre gimnáziumot. A tapasztalt kollégáink szerint az, hogy kiválóan alkalmas volt pl. a kompetencia alapú matematikai feladatsor arra, hogy a diákok tudását mérje. Magyarból a felvételi vizsga során azt mondták a javító tanárok, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a szólásokkal, közmondásokkal gyűlt meg a diákok baja. Ez már tendencia évek során. Ugyanakkor azt lehet mondani, hogy mindkét tantárgy esetében a korábbi évekhez képest nem volt számottevő különbség” – tájékoztatott Kovács István, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese.

Újabb írásbeli felvételire január 27-én, csütörtökön 14 órától lesz lehetőség, illetve február 4-én is pótolhatják a központi felvételt azok, akik betegség vagy karantén miatt nem tudtak szombaton megjelenni. Újabb fontos dátum február 18., addig kell leadni a jelentkezési lapokat. A sorrendmódosítás egy alkalommal lehetséges az eredmények összegzése után. 

„A meglévő képzések mellett – ami egyébként alsó évfolyam első osztályától indul a két tanítási angol nyelvű képzés – a 8 osztályos gimnáziumban megmarad a matematika és a bölcsész tagozat az általános képzés mellett, illetve 9. évfolyamtól a meglévő matematika, biológia, kémia és általános képzés mellett újraindítjuk az angol és a német nyelvű tagozatot. Az angolt haladó szintről tervezzük indítani, a német nyelvűt pedig kezdő szintről” – beszélt az oktatásról Kovács István.

Angol nyelvből egy közvetlen elbeszélgetésre kerül sor, míg a német nyelvből nem szükséges tudás, nyelvi előképzettség. Angolból viszont a tervek szerint heti hét óra után a diákok közép- vagy akár felsőfokú nyelvvizsgát tehetnek.

A művészeti szakgimnáziumokban már megkezdődtek az alkalmassági vizsgák. Február 22. és március 11. között tartják a szóbeli vizsgákat. Április 29-ig a középiskolák megküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést nemcsak a családoknak, hanem az általános iskoláknak is.