Síszezon – Van, ahol 3 oltás és igazolás is szükséges a beutazáshoz
Fotó: Illusztráció

Még tart a síszezon, de már foglalják a nyári utakat is a nyaralni vágyók. Indulás előtt érdemes tájékozódni a fogadó ország beutazási szabályairól, a koronavírus kapcsán ugyanis előfordulhat, hogy oltási igazolványt és negatív tesztet is kérnek egyszerre a külföldi vendégektől, valamint a beutazáshoz különböző dokumentumokat is ki kell már előre tölteni. Akár már napi pár száz forintért is lehet utasbiztosítást kötni, viszont nem az ár, hanem a külföldi tevékenységünk alapján érdemes választani a lehetőségek közül.

Szigorítások és beutazási feltételek

A koronavírus-járvány miatt Európában lényegében elmaradt a 2020–2021-es síszezon. Bár az időjárás lehetővé tette, a szigorítások következtében alig jutottak el az emberek síelni. A legtöbb helyen a hütték és a közösségi terek látogatását igazoláshoz vagy negatív teszteredményhez kötötték, de sok helyen, így például Ausztriában is úgy döntöttek, hogy a hegyi felvonók használatára csak oltott vagy gyógyult személyek voltak jogosultak, az FFP2-es maszk viselése pedig kötelező volt a sífelvonókon. Idén sok helyen tovább szigorodtak a szabályok, nyugati szomszédaink éppen a napokban döntöttek erősebb korlátozások mellett.

Most szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen akár csak Magyarországon, úgy a környező országokban is van hó, így bárhova el lehet indulni síelni. A magyarok közkedvelt helyei között van Ausztria, Szlovákia és Lengyelország, ami viszonylag közelebb van. Az olasz és francia síterepek távolibbak, és nehezen juthatunk el oda, sőt, tudjuk milyen feltételek vannak például Olaszországban, így a legtöbben most Szlovákiát és Lengyelországot részesítik előnyben, hiszen ezeken a helyeken is nagyon jó, hóágyúzott pályák vannak” – mondta el Bicsérdi Rita, a Sky Travel Utazási Iroda tulajdonosa.

Országonként eltérő, hogy milyen feltételek mellett engedik beutazni a turistákat. A legszigorúbb Ausztria, ahol nem elég a védettségi igazolvány, hanem legalább 3 oltás, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt szükséges ahhoz, hogy valaki beutazhasson.

Minden országnál másak ezek a feltételek, érdemes indulás előtt frissen utánajárni. A konzuli szolgálat oldala mindig friss információkat tartalmaz, azt gondolom, hogy akik be vannak oltva, azok könnyebben tudnak utazni, az oltatlanok számára ez kicsit nehezebb, de sok helyen teszttel ez is megoldható és kiváltható.”

Fontos az utasbiztosítás

Bicsérdi Rita elmondta: az utazók számára azt ajánlják, hogy mindenképpen kössenek biztosítást. Akár már napi pár száz forintért is lehet utasbiztosítást kötni, viszont nem az ár, hanem a külföldi tevékenységünk alapján érdemes választani a lehetőségek közül. Bár az Európai Unió országaiban az előre kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya az állami kórházakban érvényes, az orvosi ellátás mértéke és a kártyával elérhető szolgáltatások országonként eltérőek lehetnek. Egy utasbiztosítást akár pár perc alatt megköthetünk és jelentős, akár milliós nagyságú összeget is spórolhatunk vele. Ez a téli időszakban talán még fontosabb, 2022-ben például már egyre többen térnek vissza a sípályákra, a téli sportok pedig számtalan veszélyt is hordoznak magukkal. Ezért az utasbiztosítások között nem érdemes csak ár alapján különbséget tenni és a legolcsóbbat választani, ajánlott azt a külföldi tevékenységünkhöz igazítani.