Megjelent a Szemle – Már elérhető a megyei tudományos, irodalmi, művészeti folyóirat 2021-es 4. száma

Online és jelenléti események is témát adtak a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2021-es 4. számának. A tudományos, irodalmi, művészeti folyóirat írott formában ad számot a tavalyi esztendő második felének eseményeiről. A 100 éve született Pilinszkyről szóló konferenciától Csabai László Móricz-díjának átadó ünnepségén elhangzott székfoglalóig és több laudációig.

A Móricz Zsigmond könyvtár és több kulturális egyesület szervezte a szokásos Ratkó- és Móricz-díj átadásának eseményét. Megszólaltatták a tavasszal Liszt-díjjal kitüntetett Talamba Ütőegyüttes egyik nyíregyházi tagját. Októberben megrendezték a 100 esztendeje született Pilinszky Jánosra emlékező konferenciát, az ország legjobb Pilinszky-szakértőivel. Ennek szerkesztett változata teszi ki a Szemle törzsanyagát.

A Szemle aktívan részt vesz, nemcsak jó kapcsolatot ápol a könyvtárban, és azon túl is működő irodalmi, művészeti egyesületekkel, keresi, megszólaltatja a régióhoz kötődő tehetségeket.  

„Megemlékezünk a 90. évét betöltő Andrásfalvy Bertalan néprajzprofesszor munkásságáról, illetve Marik Sándor tollából Zombor Leventével készült a Talamba együttesről egy hosszú interjú” – tájékoztatott a Szemle egyik szerkesztője, dr. Babosi László.

A folyóirat szerkesztősége ügyel arra, hogy egy desszertnyit bemutasson a hazai és világirodalom terméséből. A szépirodalmi részben most Carriére, egy francia novellista egyik írását közlik, és két laudáció is olvasható a lapban. A Ratkó-díjat Dinnyés József daltulajdonos, énekmondónak ítélte a kuratórium, aki a köszöntők szerint nagyon sokat tett azért, hogy a vers megtalálja méltó helyét mindennapi életünkben.

„2021-ben kapta meg posztumusz Dinnyés József a Ratkó József-díjat. Karádi Zsolt köszöntötte a díjazottat ez alkalomból, amit szintén itt, a megyei könyvtárban adtunk át. Csabai László kapta meg a Móricz Zsigmond-emlékplakettet. Őt is egy rövid életrajzzal, laudációval, és Csabai László székfoglalójával köszöntünk a folyóiratban” – folytatta a szerkesztő.

A folyóiratot megtalálják a szerkesztőségben, a Móricz Zsigmond könyvtárban, a postán, illetve az antikváriumban is.