Gábor Áron rézágyúja Nyíregyházán – Február elsején újabb tárlat nyílik a Kállay-házban

Február elsején újabb tárlat nyílik a Kállay Gyűjteményben. A Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumból érkezik Nyíregyházára. A Jósa András Múzeum felújítási munkálatai miatt a Kállay Gyűjtemény vállalta, hogy helyszínt biztosít a relikviáknak március 8-ig.

Már az ideiglenes helyére került a Kállay Gyűjteményben Gábor Áron eredeti rézágyúja. A szabadságharc idején nagyjából hetven ágyút készített, de ez az egyetlen, ami megmaradt. Ezt 1906-ban a kézdivásárhelyi kórház udvarán, csatornázási munkák közben találták meg. 2011-ben került véglegesen a Székely Nemzeti Múzeumba. A sepsiszentgyörgyi intézményből vándorkiállítás keretében indult útjára a rézágyú, négy magyarországi helyszín után érkezett most Nyíregyházára.

Érdekességek Gábor Áronról

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntő hőséről, Gábor Áronról szól majd a Kállay Gyűjtemény újabb tárlata február elsejétől.

Egy székely emberről van szó, aki kezdettől fogva a katonai pálya felé orientálódott. Ebben nagyon sok fricskát kapott, ezért inkább az asztalosmesterséget tanulta ki, de amikor a székelyeknél egyre nagyobb volt a vész, akkor ő állt elő azzal, hogy akár ágyú gyártására is készen állnak, ugyanis ő annak a technikáját is kitanulta. Élete során hetven rézágyút készített, ami nagymértékben segítette a magyar seregeknek, a székely hadosztályoknak a tevékenységét. Nagyon sok borsot tört az osztrák hadsereg orra alá” – nyilatkozta Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Az élet fintora, hogy a csatatéren esett el egy ágyúgolyó által, Gábor Áron mindössze 34 évet élt.

Készülnek a megnyitóra

A Jósa András Múzeum az elmúlt években több felvidéki, erdélyi és lengyel múzeummal is jó kapcsolatot alakított ki, ennek is köszönhető, hogy Nyíregyháza is állomása a vándorkiállításnak. A Székely Nemzeti Múzeum igazgatója online csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, Vargha Mihály kiemelte, a rézágyú az intézmény egyik legféltettebb kincse. Gábor Áron az asztalosmesterséget is kitanulta, az általa készített kis asztalt is láthatják a látogatók Nyíregyházán. A Kállay-ház emeletén nagy erőkkel dolgoznak a tárlaton, hogy február elsején minden érdeklődőt tudjanak fogadni. A nyíregyházi intézmények szakemberei múzeumpedagógiai foglalkozásokat is készítettek az új kiállításhoz.

Különleges relikviák

A Gábor Áron rézágyúja mellett sok-sok személyes tárgy is található ebben a kiállítási anyagban. Többek között a Gábor Áron maga által készített asztalkája, Deák Ferenc pipagyűjteményéből egy pipa, amelyet gróf Széchenyi Istvántól kapott, vagy Kiss Ernő altábornagy nyerge, rengeteg huszárcsákó, bitófákból készített keresztek, illetve a börtönévek alatt készített személyes tárgyak, kupák, karperecek – tehát nagyon sok minden, ami mind eredeti” – közölte Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Kedvező árak

Gábor Áron neve folklorizálódott az elmúlt évtizedek alatt, főleg a szinte mindenki által ismert népzene miatt. A február elsején nyíló tárlat március 8-ig marad Nyíregyházán. A diákok 300 forintos kedvezményes belépővel tudják megtekinteni a különleges relikviákat. A Kállay Gyűjtemény arra kéri a csoportokat, minden esetben előzetesen regisztráljanak a nagy érdeklődés miatt.