Több támogatás a szociális szférának – 814 milliárd forintot fordít erre a célra a kormány

Két és félszer annyit költ a kormány szociális támogatásokra 2022-ben, mint tíz évvel ezelőtt. Rétvári Bence parlamenti államtitkár nyilatkozott híradónknak, aki kiemelte, 1,1 millió forintra emelték az idősgondozásban élők normatíváját annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között éljenek a bentlakásos intézményekben is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a magyar lakosság 20,3 százaléka 65 éven felüli volt. Akkor az idősek száma közelített a kétmillió főhöz. A 2019-es évben pedig mintegy hatvanezren éltek idősotthonokban Magyarországon. Az idősebb korosztály, miután aktív éveikben egész életüket ledolgozták, megérdemlik a kényelmes és modern lakhatási körülményeket a bentlakásos intézményekben is, illetve számukra is fontos az anyagi biztonság. A kormány ennek érdekében többek között megemelte a normatív támogatások összegét.

Növelték a normatívát

Láthattuk, hogy 2008-2009-ben az előző válságkezelésnek az idősek a kárvallottjai voltak, illetve azok is, akik idősotthonokban éltek, hiszen az ő normatívájukat is 30-100 ezer forintra csökkentették. Ezzel szemben mi az elmúlt évtizedben 635 ezer forintról 1,1 millió forintra emeltük az idősgondozásban élők normatíváját. Az is egy fontos különbség, hogy bár akkor elvették a 13. havi nyugdíjat, mi a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére a 13. havi nyugdíjat visszavezettük és most már a teljes összeget meg fogják kapni az idősek. Túl azon, hogy 80 ezer forint volt a nyugdíjprémium összege, egy 5%-os nyugdíjemelésre is sor került az év elején” – nyilatkozta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára.

Az egyház az idősgondozásban is egyre nagyobb szerepet vállal – tette hozzá Rétvári Bence, egyre több egyházi intézményt alakítanak ki, valamint állami otthonok fenntartását is magukra vállalják. Így több ezer férőhellyel növekedett a kapacitás az elmúlt években. Az állam és az egyház szorosan együttműködik az idősgondozás tekintetében is, a kormány úgy látja, az egyház a szociális intézményeknek is jó gazdája. Az idősek viszont minden intézményben megkaphatják a megfelelő ellátást a kormánynak köszönhetően.

Megfelelő színvonal

„Fontos, hogy minél nagyobb biztonság legyen az idősek számára, akkor is, amikor egy idősotthonban vannak. Ez akkor tehető meg, ha megfelelő az alkalmazotti létszám és az egyéb dologi kiadásokra megfelelő fedezet jut. Ezért törekedtünk arra, hogy emeljük a szociális kasszának az összegét és ezen belül az idősotthonoknak is emeljük azt az összegét – közel kétszeresére fejenként –, amit az állam juttat ahhoz, hogy az idős embereknek megfelelő ellátása legyen, megfelelő színvonalú legyen a szállás, az étkezés, megfelelő legyen az orvosi ellátás, a szociális gondoskodás” – mondta Rétvári Bence.

Megemelt összeg

Az államtitkár azt is hozzátette, a szociális támogatások nagyobb mértékben bővültek, mint a magyar gazdaság. 10 évvel ezelőtt összesen 325 milliárdot fordítottak hazánkban erre, ez az összeg 2022-ben már eléri a 814 milliárd forintot, így a szociális célokra már két és félszer annyit költ a kormány. Rétvári Bence azt is kiemelte, mindez nem hitelből, hanem a magyar emberek munkájából, vagyis költségvetési bevételekből valósulhat meg.