Minősített intézmény lett a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

A hétvégén avatott Magyar Zene Házában adták át a magyar kultúra napján a közművelődési intézményeknek megítélt elismeréseket. A díjazottak között volt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója és a város alpolgármestere. A szakmai díjjal jelképes összegű jutalom is jár, melyet újabb közösségi események szervezésére fordítanak. A nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság a könyvtár Képregény Tárával közösen hirdetett pályázatot.

 

Tavaly év végén hírt adtunk már arról, hogy a legújabb attrakciók – a Képregénytár, a Kultúrkuckó, vagy a közelmúltban megújult Vécsey utcai Fiókkönyvtár –, a Családbarát kitüntetések, a bőséges rendezvénykínálat vagy az olvasókkal való kapcsolatteremtés miatt méltán nyerte el a minősített címet a Móricz Zsigmond könyvtár valamennyi szolgáltatása és szakmai csapata.

Ahogy a díjátadón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fogalmazott: „a kultúra mibenléte valójában a hétköznapokban dől el: korszakos művek, nyomot hagyó irányzatok, emberfeletti teljesítmények nem születnek mindennap”, ezért is van nagy szükség a kulturális intézmények dolgozóinak mindennapi munkájára.

„Ez egy hosszú munkafolyamat. Számba vettük partnerlistánkat, folyamatainkat, szabályzatainkat, ez egy összetett dokumentáció, maga a pályázat elkészítése is egy hosszú folyamat volt. 2019 óta működik a minőségirányítási tanács több munkacsoporttal, és azon dolgoztak a kollegák, hogy ezt a címet elnyerjük. Maga a díj egy 500 ezer forintos pénzelismeréssel is jár, illetve egy olyan plakettel, amelyet a könyvtár falán, belső homlokzatán el tudunk helyezni” – nyilatkozta a kitüntetett Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

A pandémiás lezárások alatt példamutató módon szolgálták az olvasókat az ablak könyvtárban, vagy online események során, hiszen olyan nagyszámú megkeresés érkezett látogatóiktól, hogy nem volt mód mérlegelésre. Az újszerű szervezetfejlesztés része az intézmény három osztálya, hat fiókkönyvtára, több könyvtárpont és a könyvtárbusz, illetve több száz településsel kötött együttműködési megállapodás. Az új esztendő aztán újabb terveket, pályázatokat és feladatokat hozott.   

„Idén a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottsága Nyíregyházi Kalandok címmel képregény pályázatot hirdetett meg. Ennek egyik apropója, hogy tavaly megnyitott a Képregénytár és Galéria. Ehhez kapcsolódva hirdettünk egy olyan különleges pályázatot, mely felkelti az érdeklődést a képregény iránt. Újszerű pályázat, várjuk az alkotásokat 2022. március 31-ig postán és elektronikusan is. Ide, a könyvtárba lehet elküldeni a kész alkotásokat. Elektronikus úton az ertektar@nyiregyhaza.hu e-mail-címre” – mondta az igazgató.

Nyíregyháza neves személyét, épületét, eseményét, akár legendáját mutathatják meg képregényes eszközökkel, de újabb javaslatokat is fogad ily módon az Értéktár. A magyar kultúra napjára hirdetett ingyenes beiratkozási akció lehetőségével 105-en éltek, és a 2022-es esztendőre is gazdag programkínálattal jelentkezik a Móricz Zsigmond könyvtár.

Péntek délelőttönként a Szita-pita péntek foglalkozás várja a családokat, illetve az Aranykapu Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozásokat kínál május végéig.