Elmarad a diplomaosztó – A járványügyi helyzet miatt csak nyáron lesz ünnepség

Bár tervezték, de végül elmarad a diplomaosztó a Nyíregyházi Egyetemen jövő héten. Az intézményben több mint százan nem vehetik át az oklevelüket, mert nincs nyelvvizsgájuk. Az egyetem lehetőséget biztosít a nyári időszakban arra, hogy ünnepélyes keretek között vehessék át a hallgatók a most megszerzett diplomákat.

2022. január 19-e és 21-e között személyes jelenléttel zajlottak le a záróvizsgák a Nyíregyházi Egyetemen, ahol 27 bizottság előtt, a járványügyi szabályok betartásával, közel háromszáz hallgató adhatott számot a megszerzett tudásáról. Az intézményben 243-an tettek sikeres záróvizsgát, de közülük csak 132-en vehetik át a diplomájukat, a többieknek ugyanis nincs még nyelvvizsgájuk, ez pedig a rövid szünet után, újra kötelező.

Kell a nyelvvizsga

Az Országgyűlés tavaly december közepén szavazta meg az elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, ez pedig tartalmazta a 2021-es nyelvvizsga-amnesztiát is. Ezért többen úgy gondolták, hogy a 2022-es végzősöknek sem lesz feltétel a sikeres nyelvvizsga, ez azonban nem így van.

Ez csak azokra a hallgatókra vonatkozik, akik 2021 augusztusáig tették le a záróvizsgát. Egyébként a Nyíregyházi Egyetem ingyenesen biztosít nyelvi kurzusokat a sikeres nyelvvizsga érdekében, tehát ha valaki elsőtől kezdve elkezdi a nyelvet tanulni, akkor a tanulmányai végén le tud vizsgázni. Érdekes volt, hogy amikor ez a bejelentés érkezett a kormánytól, akkor az egyetemen a nyelvi kurzusainkról elkezdtek lemaradozni a hallgatók, most amikor tisztázódtak a szabályok, már nagyon kevés volt az idő, hogy a nyelvvizsgát letegyék” – nyilatkozta Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Csak nyáron lesz diplomaosztó

A felsőoktatási tanulmányok végén ünnepélyes keretek között lehet átvenni az okleveleket, ezek szervezését az elmúlt két évben viszont a koronavírus-járvány befolyásolta, többször el is maradt. A Nyíregyházi Egyetemen eredetileg jövő héten lett volna a diplomaosztó, de egyre kevesebb hallgató jelentkezett, így végül úgy döntöttek, nem rendezik meg.

Illetve az országos járványügyi adatok azt mutatják, hogy ezt nem kell most nekünk megrendezni, de lehetőség lesz a hallgatóknak arra is, hogy ünnepélyesen vegyék át a diplomájukat. Ők csatlakozhatnak a júniusi diplomaosztóhoz, de természetesen addig is meg tudják kapni az oklevelüket” – tette hozzá a rektor.

Fontos dátumok

A 2022. szeptemberben induló képzések általános felvételi eljárása jelenleg is folyamatban van, a felvételi kérelmeket legkésőbb február 15-ig kell benyújtani, a hitelesítési határidő pedig február 20-a. Az ügyintézési időszak majd április 20-án kezdődik a felvi.hu oldalon, a különböző adatok módosítására, dokumentumfeltöltésre vagy sorrendmódosításra július 7-ig lesz lehetőség. A ponthatárok kihirdetésének ideje 2022. július 21-e lesz.