Hírösszefoglaló: elkészül a nagykörút, újabb elismerés az állatparknak és plusz pénzek is érkeznek
Fotó: Illusztráció

Ezek is történtek a múlt héten Nyíregyházán. A legfontosabb hírek egy helyen.


Elkészül a nagykörút – történelmi jelentőségű beruházás!

Történelmi jelentőségű beruházás kezdődik hamarosan Nyíregyházán, megépül a nagykörút 40 éve hiányzó szakasza. A nyíregyháziaknak közel 25 évet kellett várni erre a fejlesztésre, korábban csak ígérgették a négysávosítást, de soha nem valósult meg. Az 1,2 kilométeres szakasz mellett kerékpáros- és gyalogút is lesz, a beruházás összesen 5,6 milliárd forintba kerül. A tervek szerint 2024 első negyedévére elkészül az óriási fejlesztés.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elkeszul-a-nagykorut-tortenelmi-jelentosegu-beruhazas-2022-02-02

nagykorut.jpg

Elismerés – Ismét a nyíregyházi Európa legjobb állatkertje

Ismét a nyíregyházi lett Európa legjobb állatkertje. 2015 és 2018 után újra a Nyíregyházi Állatpark érdemelte ki a rangos elismerést, az 500 ezer látogatószám alatti kategóriában. A fejlesztések folyamatosak a parkban, év végére elkészülhet a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató első üteme is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elismeres-ismet-a-nyiregyhazi-europa-legjobb-allatkertje-2022-02-04

allatkert.jpg

Újra lesz disznótoros fesztivál, ingyenes belépéssel és buszjáratokkal

Újra lesz disznótoros fesztivál a múzeumfaluban! A tavalyi szabályozások nem tették lehetővé a rendezvény megtartását, idén azonban nagy óvatossággal, a koncertek és a zenés-táncos részek elhagyásával már ismét szervezik a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, amely egyben a XX. Nemzetközi Böllérverseny is lesz, február 19-én, szombaton.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujra-lesz-disznotoros-fesztival-ingyenes-belepessel-es-buszjaratokkal-2022-02-03

boller.jpg

Februárban a fiatalok, az idősek, a családok és a munkavállalók is jól járnak

Februárban lehet majd érezni először a januárban bevezetett kormányzati intézkedéseket: ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, most kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszerárstop is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/februarban-a-fiatalok-az-idosek-a-csaladok-es-a-munkavallalok-is-jol-jarnak-2022-02-01

penzek.jpg

Folytatódik az akció – A sikeres január után februárban is oltanak regisztráció nélkül

Három nap alatt háromezer oltást adtak be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben az oltási akciónapokon. Ezeket a számokat minden héten sikerült produkálni januárban. A kezdeményezés országosan is sikeres volt, így az előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli akciónapok februárban is folytatódnak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/folytatodik-az-akcio-a-sikeres-januar-utan-februarban-is-oltanak-regisztracio-nelkul-2022-01-31

oltasi akcio.jpg

Oltási akció – Sikeresen zárult a januári oltási akció

Sikeresen zárult a januári oltási akció. Összesen 1881 vakcinát adtak be a négy hétvége alatt. Az oltakozni vágyók nagy többsége a Pfizer vakcináját kérte, és a legtöbben a harmadik oltásukat vették fel, több mint ezerötszázan.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oltasi-akcio-sikeresen-zarult-a-januari-oltasi-akcio-2022-02-02

oltas zaras.jpg

Szja-visszatérítés – Hamarosan megérkezhet a tavaly befizetett összeg

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó. Ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. Februárban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, emellett ebben a hónapban folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, most kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszerárstop is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szja-visszaterites-hamarosan-megerkezhet-a-tavaly-befizetett-osszeg-2022-02-02

szja.jpg

Februárban pluszpénzek érkeznek

A napokban kapják meg a 13. havi nyugdíjat az idősek, februárban az átlag juttatások alapján több mint 320 ezer forintot kap egy nyugdíjas. Nemcsak az idősebb korosztály számára hozott kedvezményeket a 2022-es év, többek között a 25 év alatti munkavállalóknak is, akik ezentúl nem fizetnek személyi jövedelemadót.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/februarban-pluszpenzek-erkeznek-2022-02-03

pluszpenz.jpg

Mozdulj középiskolás! – Sportfarsanggal kezdődik a Nyíregyházi Egyetem új programja

Sportfarsangot szervez a Nyíregyházi Egyetem, ezzel kapcsolódik a Mozdulj Nyíregyháza! programjaihoz. Az intézmény kezdeményezésének neve a Mozdulj középiskolás, a felvételi előtt álló tanulóknak szeretnék ezzel is bemutatni a helyi lehetőségeket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mozdulj-kozepiskolas-sportfarsanggal-kezdodik-a-nyiregyhazi-egyetem-uj-programja-2022-02-04

sportfarsang.jpg

Elektromos mobilitás a Révész Cégcsoportnál

Ökológiai lábnyomot csökkentő beruházásra készül a nyíregyházi központú Révész Logisztikai Holding Zrt. A Lego Manufakturing Kft.-vel kötött szerződés alapján a Révész Cégcsoport 30 busszal látja el a játékgyártó cég alkalmazottainak szállítási feladatait. Célkitűzésük, hogy 2 éven belül a teljes személyszállítási flottát környezetbarát, elektromos meghajtású eszközökre cseréljék le.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elektromos-mobilitas-a-revesz-cegcsoportnal-2022-01-31

busz.jpg

Eskütétel a városházán – Hétfőn megalakult két választókerületi választási bizottság

Esküt tettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. és 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságok tagjai és póttagjai Nyíregyházán. Ezután rögtön megkezdődött a munkájuk, mivel innentől kezdve felgyorsulnak az események. A választópolgárok jövő hét péntekig kapják meg az értesítőket, másnap pedig kezdődik az ajánlóívek gyűjtése.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/eskutetel-a-varoshazan-hetfon-megalakult-ket-valasztokeruleti-valasztasi-bizottsag-2022-01-31

valasztas.jpg

Rézágyú, pipa és egyéb relikviák – Megnyílt a Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja kiállítás

Megnyílt a Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás a Kállay-házban. A Székely Nemzeti Múzeum vándortárlata érkezett Nyíregyházára. Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja mellett számtalan relikviát láthatnak az érdeklődők, többek között Deák Ferenc egyik pipáját és Kiss Ernő altábornagy nyergét.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/rezagyu-pipa-es-egyeb-relikviak-megnyilt-a-leszen-agyu-gabor-aron-rezagyuja-kiallitas-2022-02-01

rezagyu.jpg

Védőnői mesterképzés – Február 15-ig lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára

A régióban egyedüliként indít és hirdet szakvédőnői mesterképzést a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A nyíregyházi helyszínen három félévre, nappali és levelező tagozaton szervezik az oktatást. A négy specializáció magasabb ellátási területet és bővített körű kompetenciákat jelent a végzőknek. A jelentkezéseket február 15-ig küldhetik el.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/vedonoi-mesterkepzes-februar-15-ig-lehet-jelentkezni-a-debreceni-egyetem-egeszsegugyi-karara-2022-02-04

vedono.jpg

Értékek – Nemzeti Értéktárban a szabolcsi almatermesztés

Januárban 149-re gyarapodott a Megyei Értéktár gyűjteménye, illetve a szabolcsi almatermesztés hagyománya, és a beregi keresztszemes bejutott a nemzeti értékek közé. A helyi írott sajtó, levéltári oklevelek, de a Westsik-féle vetésforgó is szerepel a megyei listán. Az Értéktár Bizottság folyamatosan várja az újabb és újabb javaslatokat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ertekek-nemzeti-ertektarban-a-szabolcsi-almatermesztes-2022-02-03

ertektar.jpg

Névadás – Tavaly 108 utónevet javasolt anyakönyvezésre a nyelvtudományi kutatóközpont

Pandémia. Az elnevezés idén nemcsak az egészségügyben, de az MTA Utónév Bizottságában is téma volt. A Szotirisz vagy a Kassziopeia mellett ez is az utónévkérelmek között szerepelt. Nem kapott engedélyt. Elfogadtak viszont újabb 63 női és 45 férfinevet.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nevadas-tavaly-108-utonevet-javasolt-anyakonyvezesre-a-nyelvtudomanyi-kutatokozpont-2022-02-02

nevadas.jpg

Képregények a könyvtárban – A legendának számító Fazekas Attila járt Nyíregyházán

Különleges képregény-kiállítás nyílt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A Korcsmáros Pál-díjas képregényrajzoló, Fazekas Attila Csillagok háborúja című tárlatát láthatják az érdeklődők az intézmény első emeletén.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kepregenyek-a-konyvtarban-a-legendanak-szamito-fazekas-attila-jart-nyiregyhazan-2022-02-04

kepregeny.jpg

Velencei álarcok a VMKK-ban – Újabb ingyenes tárlat várja az érdeklődőket

Megnyílt Nemes Károly hobbi-művész Karnevál című kiállítása a Váci Mihály Kulturális Központban. A tárlat velencei álarcokat mutat be és egészen február 27-ig mindennap ingyenesen látogatható a Szabadság téren.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/velencei-alarcok-a-vmkk-ban-ujabb-ingyenes-tarlat-varja-az-erdeklodoket-2022-02-01

karneval.jpg