Oltási akció – Sikeresen zárult a januári oltási akció
Fotó: Illusztráció

Sikeresen zárult a januári oltási akció. Összesen 1881 vakcinát adtak be a négy hétvége alatt. Az oltakozni vágyók nagy többsége a Pfizer vakcináját kérte, és a legtöbben a harmadik oltásukat vették fel, több mint ezerötszázan.

Az alapellátásban dolgozók iránt továbbra is nagy a szakmai bizalom, így az elmúlt hetek péntek-szombati oltási akciónapjain Nyíregyházán is nagy számban kérték valamelyik vakcinát az oltakozók. A nyíregyházi felnőtt háziorvosoknak így összesen 1881 oltást sikerült beadniuk az elmúlt hétvégéken.

Az 1881 oltás úgy jön össze, hogy volt első, második, harmadik és negyedik oltás. Az elsőt 85 fő, a másodikat 50, a harmadikat pedig 1501 fő kérte a háziorvosoknál. A negyedik javasolt vakcinát pedig 245 fő kérte. A 4 oltóanyag közül a legnépszerűbb a Pfizer volt, melyből 1461 oltást adtak be” – mondta el Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a háziorvosoknak bár csak egy kötelező oltási hétvégéjük volt, de így is emelkedett a hétről hétre felvett oltások száma. A védettségi igazolványok szabályváltozásainak köszönhetően a háziorvosok megemelkedő igényekre számítanak.

Az a tapasztalat, hogy az oltóanyagigényt mi hétfőn délig adhatjuk le, szerdán vagy csütörtökön érkezik meg, ezért mindenkit arra kérünk, hogy jelezze az oltakozási szándékát. Mindenki sorra kerül, próbáljuk úgy beosztani az erőforrásokat, hogy mindenki számára a lehető legkényelmesebben és legrugalmasabban történjen az oltás beadása” – mondta dr. Vántus Judit háziorvos.

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében februárban is minden csütörtök és péntek délután, illetve szombaton oltási akciót szerveznek a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást. Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.