Eskütétel a városházán – Hétfőn megalakult két választókerületi választási bizottság

Esküt tettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. és 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságok tagjai és póttagjai Nyíregyházán. Ezután rögtön megkezdődött a munkájuk, mivel innentől kezdve felgyorsulnak az események. A választópolgárok jövő hét péntekig kapják meg az értesítőket, másnap pedig kezdődik az ajánlóívek gyűjtése.

2022. április 3-a fontos dátum Magyarország és az állampolgárok életében, ezen a napon tartják az országgyűlési választást és az országos népszavazást is, a dátumot Áder János köztársasági elnök tűzte ki. Az alaptörvény szerint négyévente tartanak országgyűlési választást, az egyfordulós voksolás után dől el a 106 egyéni választókerület sorsa. Ennek értelmében Magyarországon 106 egyéni választókerületi bizottság működik.

Eskütétel

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. és 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjai és póttagjai hétfőn tettek esküt a városházán. A nyíregyházi közgyűlés múlt héten szavazta meg a tagokat és a póttagokat. A 106 választókerületi választási bizottságból hat működik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ebből kettő nyíregyházi székhellyel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerülethez 80 szavazókör tartozik, a választásra jogosultak száma 73 960 fő. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerülethez 93 szavazókör, illetve Nyíregyháza városrészén kívül további húsz település tartozik, a választásra jogosultak száma 71 716 fő.

Fontos dátumok

A bizottságok megalakulása kiemelten fontos a választás szempontjából.

A választókerületi választási bizottságok legfontosabb feladata a választások eredményének megállapítása, illetve a választások törvényességének biztosítása. A bizottságok az országgyűlési választási ciklusokban négy évre alakulnak meg, fontos feladataik lesznek a következő időszakban, hiszen a választópolgárok jövő héten péntekig, február 11-ig megkapják az értesítőket, majd február 12-e, szombattól elindul a választási kampány, el lehet kezdeni az ajánlóívek gyűjtését” – nyilatkozta dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző.

Magyarországon 7,8 millió választópolgár kapja meg a napokban ezeket az értesítőket, ha valaki a határidőig nem kapja meg, akkor a jegyzőnél jelezheti a hiányosságot. Ezen a dokumentumon szerepel az is, hogy a választópolgár pontosan hol szavazhat majd április 3-án.

Bővül a tagok száma

A választási bizottságok az eskütétel után alakuló ülést tartottak, megválasztották az elnöküket és meghozták a legfontosabb döntéseket.

Ma eskütétel történt a póttagoknak és a tagoknak. A jelöltállítás során nyilvántartásba vesszük a jelölő szervezeteknek a jelöltjeit, akik egyéni országgyűlési képviselőként indulhatnak, ők delegálhatnak további tagokat a bizottságba és így fog kibővülni a bizottság és így éri majd el a választásokig, illetve a jelöltállítás időszaka alatt a végleges létszámát. Ez a jelöltek számától függ” – mondta dr. Huszti György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottságának elnöke.

Felülvizsgálat

A választás rendjével kapcsolatos esetleges kifogásokat a bizottság tagjai vizsgálják felül mind a kampányidőszakban, mind a választás napján. Dr. Huszti György a korábbi négy választásról úgy nyilatkozott, eddig nyugalom jellemezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület. Az a kevés kifogás, ami érkezett, leginkább valamilyen sajtóközleményt vagy plakátot érintett, ez 2022-ben véleménye szerint változni fog.

Azt hiszem, hogy a közösségi térbe helyeződik majd át a kampány jó része, tehát, amikor én 2006-ban először vettem részt ebben a munkában, akkor a plakátoknak jóval nagyobb szerepük volt, illetve a hagyományos médiának, televíziónak, rádiónak, most én úgy érzem, ez inkább a közösségi térbe fog áttevődni. Ez új lesz a munkánkban kétség kívül” – tette hozzá dr. Huszti György.

Eredmények

Az előzetes eredményeket már április 3-án, a szavazás napján késő este megtudjuk. Az egyéni választókerület eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét legkésőbb április 22-én közli a Nemzeti Választási Iroda, új Országgyűlésnek pedig legkésőbb május 3-ig kell megalakulni.

Kapcsolódó galéria

Választási Bizottságok eskütétele 2022