Februárban pluszpénzek érkeznek
Fotó: Illusztráció

A napokban kapják meg a 13. havi nyugdíjat az idősek, februárban az átlag juttatások alapján több mint 320 ezer forintot kap egy nyugdíjas. Nemcsak az idősebb korosztály számára hozott kedvezményeket a 2022-es év, többek között a 25 év alatti munkavállalóknak is, akik ezentúl nem fizetnek személyi jövedelemadót.

A postások február 9-én kezdik kézbesíteni a 13. havi nyugdíjakat. Azok, akik a bankszámlájukra várják az összeget, február 11-én kapják meg. A pluszjuttatás kifizetésére mintegy 371 milliárd forintot fordít a magyar állam. A nyugdíjszerű ellátásban élők 2021 novemberében prémiumot kaptak, egységen nyolcvanezer forintot, 2022. januárban pedig 5 százalékkal emelték a járandóságuk összegét, ezekkel az intézkedésekkel is a nyugdíjas korosztály anyagi biztonságát szeretnék erősíteni. Egy átlag nyugdíjas havonta 161 ezer forintot kap ma Magyarországon, ez az összeg februárban 322 ezer forint lesz. Pénzügyi szakemberek azt is kiszámolták, a plusz havi juttatás olyan, mintha nem 5, hanem 8 százalékkal emelkedett volna a nyugdíj összege. Egy ilyen mértékű emelés pedig már az inflációtól is véd – erről Farkas András nyugdíjszakértő beszélt. Magyarországon a lakosság negyede idős ember, Nyíregyházán közel 26 ezer fő részesül nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban. A kormány a két és fél millió nyugdíjas ellátására 2022-ben több mint 3900 milliárd forintot fog fordítani. Ez a magas összeg a gazdaság jó teljesítményének köszönhető.

 

Ez örömmel tölt el bennünket, és nagyszerű dolog, hogy van egy frissítés a nyugdíjban, és ráadásul kapunk egy 13. havi nyugdíjat is, ráadásul az emelt összegben. Az anyagi biztonság minden korosztály számára fontos, de az elbizonytalanodó öregeknek pláne nagyon fontos, és ilyenkor az ember lélegezhet egyet, és amire éveken keresztül spórolni kellett, azt meg tudjuk csinálni, mert van rá anyagi fedezet. Az, hogy az alapvető élelmiszerek árában egy stopot rendelt el a kormány, az nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, hiszen ez a mindennapi kiadásainkban egy féket jelent, és azt gondolom, hogy nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem az egész társadalomnak egy öröm, hogy azokat, amiket nap mint nap meg kell vennünk, az egy kíméletes árban jelenik meg az üzletekben, és reméljük, hogy az üzletek is korrekt módon fogják ezt az egész dolgot kezelni” – mondta el Telepóczkiné Farkas Márta televíziónknak.

További kedvezmények

Nemcsak az idősebb korosztály számára hozott kedvezményeket a 2022-es év, többek között a 25 év alatti munkavállalóknak is. A magyar kormány még tavaly döntött arról, hogy azzal is segítik a fiatalok önálló életkezdését, hogy 25 éves korukig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez 22%-os pluszt jelent a fizetésükben. Nagyjából 280 ezer dolgozó fiatal számára évente mintegy félmillió többletbevételt jelent a rendelet. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. A kedvezményt az érintettek számára automatikusan érvényesítik, a fiataloknak nincs semmi dolguk ezzel. A 25 évesek szja-mentessége 2022-ben azokra a hónapokra jár, amelyekben valaki a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben betölti a 25. életévét. Azok a fiatalok, akik 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, az első házasok adókedvezményét azután vehetik igénybe, miután betöltötték a 25. életévüket, így ettől a lehetőségtől sem esnek el a korábbi szja-mentesség miatt.