Védőnői mesterképzés – Február 15-ig lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára
Fotó: Illusztráció

A régióban egyedüliként indít és hirdet szakvédőnői mesterképzést a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A nyíregyházi helyszínen három félévre, nappali és levelező tagozaton szervezik az oktatást. A négy specializáció magasabb ellátási területet és bővített körű kompetenciákat jelent a végzőknek. A jelentkezéseket február 15-ig küldhetik el.

Elsősorban védőnői alapképzettséggel rendelkező szakembereket vár az Egészségügyi Karon a Védőnői Módszertani és Prevenciós tanszék BSc, vagy a korábbi főiskolai diplomával. Bizonyos specializációk esetében, pl. kórházi szakvédőnőnek akár szülésznő végzettséggel is befogadják a jelentkezőket, bár a kórházi specializáció 2022 szeptemberében nem indul.

„A képzésünk három féléves. Hirdetjük mind nappali, mind levelező képzési formában. A képzés igazából egy magasabb szintű végzettséget fog jelenteni a jövőben. Várhatóan kidolgozás alatt vannak új kompetencia irányok, illetve beépítettünk az egyes specializációkba, valamint az alapozó félévbe egyaránt olyan jelenleg továbbképzési szinten működő területeket, amelyeket ezt követően, a végzés után már magáénak tudhat a jelentkező” – nyilatkozta az Egészségügyi Kar tanszékvezetője, Jávorné dr. Erdei Renáta.

A védőnői szakterületen stabil az ellátottság. Nyilván az egyes generációk utánpótlására szükség van, de a szakma iránt általában stabil érdeklődés mutatkozik. Nappali és levelező támogatott, illetve költségtérítéses formában 30 és 100 közötti a felvehető keret.

„Összesen négy specializáció került kidolgozásra. A területi, az ifjúsági, a kórházi, illetve a család- és nővédelmi szakvédőnő. Karunk ebben az időszakban két specializációt indít szeptembertől, a területi és az ifjúsági irányt, majd a jövőben tervezzük a másik két specializáció beindítását is” – tájékoztatott a tanszékvezető.

Már működő, vagy egykori továbbképzési szintű területek kerültek a tananyagba, emellett a kórházi védőnők külön képzése, sőt az iskolai védőnők szakképzési tananyaga is szerepel az oktatásban. Február 15-ig lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára, a rendes felvételi eljárás során.