Újra lesz disznótoros fesztivál, ingyenes belépéssel és buszjáratokkal
Fotó: Illusztráció

Újra lesz disznótoros fesztivál a múzeumfaluban! A tavalyi szabályozások nem tették lehetővé a rendezvény megtartását, idén azonban nagy óvatossággal, a koncertek és a zenés-táncos részek elhagyásával már ismét szervezik a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, amely egyben a XX. Nemzetközi Böllérverseny is lesz, február 19-én, szombaton.

Az idei disznótoros fesztivál főszerepében a gasztronómia áll majd, fellépők és programok nélkül. Az egynaposra tervezett rendezvényt díjmentes belépéssel lehet majd látogatni, különösebb korlátozások nélkül. A disznóvágásos finomságokat kínáló rendezvényre pedig ingyenes buszjáratok is indulnak majd Sóstóra reggel 6 és délután 3 óra között.

Ebben az évben a járványhelyzetre való tekintettel gasztronómiai vásárként jelenünk meg a rendezvénnyel, ebből pedig az következik, hogy nem lesz szükség védettségi igazolványra a kilátogatáshoz. Ami fontos, hogy az előző évektől eltérően most ingyenesen látogatható a rendezvény, Nyíregyháza MJV és az Agrárminisztérium jóvoltából. A rendezvényen elmaradnak a színpadi produkciók, ezért próbáltunk valami különlegességet felmutatni, így érkezik egy 70 főből álló mohácsi busócsapat, ők a megyében és a megyeszékhelyen sem mutatták még meg magukat. Ők egy egész napos programmal készülnek, és hozzájuk kapcsolódnak majd a szatmári maskarások” – mondta el Támba Miklós főszervező.

Mivel szabadtéri rendezvényről van szó, így mindenki maga dönthet majd a maszkhasználatról. A tervek szerint tehát az egész nap díjmentesen lesz látogatható, és egy kóstolójeggyel lehet majd enni is a disznóságokból.

A versenykiírásban elő van írva, hogy minden csapatnak kötelező a vendégeket kóstoltatnia. A jelenlegi 18 csapat várhatóan még 5-6 csapattal fog bővülni, tehát közel háromezer ételt kóstoltatnak majd az indulók, de jellemzően nemcsak a kötelező mennyiséget kóstoltatják majd a kilátogatókkal, hanem attól sokkal nagyobb mennyiséget” – tette hozzá a főszervező.

A szervezők azon csapatok jelentkezését várják még a február 19-ei rendezvényre, melyeknek tagjai akár versenybe is szállnának, és szívesen átélnék együtt a régi vágások hangulatát.