Elkészül a nagykörút – történelmi jelentőségű beruházás!

Történelmi jelentőségű beruházás kezdődik hamarosan Nyíregyházán, megépül a nagykörút 40 éve hiányzó szakasza. A nyíregyháziaknak közel 25 évet kellett várni erre a fejlesztésre, korábban csak ígérgették a négysávosítást, de soha nem valósult meg. Az 1,2 kilométeres szakasz mellett kerékpáros- és gyalogút is lesz, a beruházás összesen 5,6 milliárd forintba kerül. A tervek szerint 2024 első negyedévére elkészül az óriási fejlesztés.

 

„A nagykörút hiányzó szakaszának a megépítése is a város napirendjén szerepel” – ez az idézet a Kelet-Magyarország 1998. január 15-ei számában olvasható. Majd 2004. január 16-án is megjelent egy hasonló nyilatkozat, de a nyíregyháziak 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben is ígéretet kaptak az akkori városvezetéstől, hogy befejezik a nagykörutat. Közel negyedszázadnyi várakozás után most valóban elkezdődik a munka, ezt dr. Kovács Ferenc szerda délután jelentette be a városházán a sajtó képviselői előtt.

 

Stratégiai fejlesztés

 

Stratégiai fejlesztés a nagykörút befejezése – így fogalmazott a beruházásról a polgármester. A körgyűrű délnyugati része negyven éve hiányzik, 1982-ben volt az utolsó szakasz megépítése. Az előzetes munkálatok hat éve kezdődtek, ennek eredménye, hogy várhatóan 2022 márciusában indul a munkavégzés. – Biztosítani kellett a megépítéshez szükséges területeket, ez mind a város tulajdonába került. Ez egy állami beruházás, itt emelném ki a kormány támogatását és a két országgyűlési képviselőnk ez irányú munkáját, mert nagyon összehangolt és hosszú távú projekt volt. Külön a tervezés igénybe vett majdnem két évet és a kivitelezés is két esztendő lesz, s 2024 első negyedévében zárul. Ez időjárásfüggő is, de remélem, hogy minél hamarabb kezdődhet a kivitelezés. Ezután Nyíregyházának igazán lesz nagykörútja – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

2024 első negyedévére készülhet el

 

A munkaterület átadása január 27-én megtörtént, a munkavégzés várhatóan 2022 márciusában megkezdődik. A beruházást két helyi kivitelező valósítja meg, akik a tervek szerint 2024 első negyedévére elkészítik a hiányzó délnyugati szakaszt és végre bezárul a nagykörút. A kanyarodó főút egy balesetveszélyes szakasz volt eddig Nyíregyházán, a fejlesztéssel ez a probléma is megoldódik.

 

A kormány támogatásának köszönhetően hamarosan négy sávon közlekedhetnek a Huszár sort és a Móricz Zsigmond utcát érintő nagykörúti szakaszon is. Dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, történelmi jelentőségű a beruházás.

 

Kormányzati támogatással

 

Ez egy csapatmunka volt: polgármester úrral, a városvezetéssel és képviselőtársammal sikerült elérni, hogy a kormány azt mondta, hazai forrásból ez szükséges a városnak. A megyeszékhely közlekedési infrastruktúrája, amely az elmúlt években szerintem szintet lépett, most ezzel teljesebbé válik. Bár az útfejlesztésnek soha nincs vége, de ezzel egy nagyon fontos lépést tett a város annak érdekében, hogy a polgárok, az itt lakó emberek nyugodtabban és biztonságosabban közlekedhessenek – tette hozzá dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

 

Négy sáv, gyalog- és kerékpárút, új híd

 

Az útfejlesztés keretében megvalósul a Nyíregyháza, nagykörút délnyugati szakasz, a Huszár sort és a Móricz Zsigmond utcát érintő nagykörúti szakasz meglévő 2x1 sávos szakaszának 2x2 sávosra történő kapacitásbővítése 1,2 kilométer hosszan. Az útpályával párhuzamosan, egy 3,75 méter hosszú gyalog-kerékpárutat is kiépítenek. Az Érpataki főfolyás főpályás keresztezésében a meglévő 2 db, régi hídszerkezet helyett 2x2 sávos út, járda, gyalog- és kerékpárút, valamint 2 db lakossági utca becsatlakozását is szolgáló, mintegy 423 négyzetméter pályafelületű, közel 60 méter szélességű híd létesül.

 

„Gyorsabb, kiszámíthatóbb biztonságosabb közlekedés”

 

Dr. Szabó Tünde államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, négy évtizedes torzó szűnik meg a beruházás elindításával. – Ez egy óriási siker, fantasztikus fejlődésben van városunk: példát adnak erre a gazdaság élénkítése, a turisztikai eredmények, a kulturális és sportberuházások. De hiába a sok-sok beruházás, ha a közlekedés fejlesztése mindezt nem követi. Ezzel a programmal most már azt lehet mondani, hogy a közlekedés infrastruktúrája szinte száz százalékossá válik, hiszen a nagykörút befejezésével gyorsabb, kiszámíthatóbb és biztonságosabb lesz a közlekedés ebben a városrészben, s az ide érkezők számára is. Az is nagy öröm, hogy nemcsak az út fejlődik, hanem gyalogos- és kerékpárút is lesz mellé építve – fogalmazott a város parlamenti képviselője.

Kapcsolódó galéria

Megépül a nagykörút hiányzó szakasza - sajtótájékoztató