Elismerés – Ismét a nyíregyházi Európa legjobb állatkertje

Ismét a nyíregyházi lett Európa legjobb állatkertje. 2015 és 2018 után újra a Nyíregyházi Állatpark érdemelte ki a rangos elismerést, az 500 ezer látogatószám alatti kategóriában. A fejlesztések folyamatosak a parkban, év végére elkészülhet a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató első üteme is.

Harmadik alkalommal kapta meg az Európa legjobb állatkertjének járó elismerést Nyíregyháza egyik legfontosabb turisztikai attrakciója. Dr. Kovács Ferenc polgármester a díjról elmondta: rengeteg magas színvonalú munka van az újabb elismerés mögött, a városrészben pedig számos jelentős beruházás zajlott, és zajlik folyamatosan.

Harmadszor nyerte el az állatparkunk az Európa legjobb állatkertje díjat az 500 ezer látogató alatti kategóriában 2015 és 2018 után 2021-ben is, és ez óriási dolog. Nagy elismerés jár, hiszen rengeteg és nagyon magas színvonalú munka van mögötte, elsősorban az állatpark részéről, de az egész önkormányzati rendszert is mondhatom, mert itt fejlesztési programsorozat zajlik, maga a Pangea is egy ilyen jelentős eredmény, a látogatócentrum szintén, de elkészült az Andok ösvény, a Viktória-ház, az India-ház, a hópárduckifutó és a sétányok mellett sok minden más is, de a legnagyobb beruházás most kezdődött, ez a Jégkorszak, ami önmagában egy több mint 12 milliárd forintos fejlesztés, és itt óriási nagy köszönet jár a magyar kormánynak, amely támogatta és finanszírozta ezt.”

A fejlesztések többsége a Modern Városok Program keretében, hazai költségvetésből finanszírozott beruházás – tette hozzá a polgármester. 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök mintegy 7 milliárd forintos fejlesztési támogatásról biztosította az állatparkot. Azóta a hazai finanszírozásból támogatott beruházások értéke elérte a 16 milliárd forintot – erről már dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő beszélt a díjat ismertető sajtótájékoztatón.

Nagyon fontos, hogy a kormány olyan beruházásokat és szándékokat támogat, amelyre ténylegesen azt lehet mondani, hogy jó helyre kerülnek. A Nyíregyházi Állatpark európai szintű, és most a legjobb állatpark címet el is nyerte, immár harmadszor. A szándékok és a kérések mind úgy vannak megfogalmazva, hogy a szakmát tükrözik. Most jöttem a Jégkorszak bejárásáról is, látszik, hogy ezekben a fejlesztésekben ténylegesen a szakma is megjelenik.”

A Nyíregyházi Állatpark fejlődése töretlen, a 35 hektáros terület mintegy további 2 hektárral bővül a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató elnevezésű beruházás kapcsán, melynek első üteme 2022 végére, a teljes egésze pedig 2024-re készülhet el. Ennek eredményeként a következő években a látogatók számának növekedését várják, és így a háromévente odaítélt díjért legközelebb egy magasabb kategóriában is megmérkőzhet az állatpark az európai vetélytársaival.

Lassan kategóriát ugrunk, annak is nagyon örülünk, hogy egyre többen keresik fel a Nyíregyházi Állatparkot. Nehezebb dolgunk lesz ebben a versenyben, de nem a versenyért csináljuk, viszont törekszünk rá, hogy a következő kategória, amely egymillió látogatóig tart, szintén valamilyen eredményt tartogasson számunkra. Én leginkább annak örülnék, ha legalább 800 ezer vendéget tudhatnánk itt, Sóstón, hiszen az egy nagyon nagy dolog lenne” – mondta Gajdos László igazgató.

A Nyíregyházi Állatpark többek között a különleges állatgyűjteménye miatt kapta meg ismét az elismerést. Ezek közül mintegy 100 faj része az európai fajmegmentési programnak, melyek közül itthon többet is tudnak tenyészteni. Idén kiselefánt és orrszarvú születését is várják, ami minden bizonnyal vonzza majd a látogatókat. Megújulnak majd a mosdók, a vendéglátóhelyek és még több újdonság is lesz az idén 25 éves állatparkban – tette hozzá az igazgató.