Szja-visszatérítés – Hamarosan megérkezhet a tavaly befizetett összeg
Fotó: Illusztráció

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó. Ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. Februárban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, emellett ebben a hónapban folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, most kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszerárstop is.

A VISSZADO-nyilatkozatot már nem lehet benyújtani. Ha a nyilatkozatát valaki nem adta be 2021. december 31-ig, az szja-visszatérítést a bevallásban igényelheti, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan benyújtott bevallásban.

Azok az adózók, akik a családi adókedvezményre jogosultak, és megtették nyilatkozatukat, február 15-éig számíthatnak a visszatérítés összegére. A postai kifizetés már a héten is megtörténhet, a banki utalás határideje február 15. Fontos, hogy 809 ezer forintban van maximalizálva a visszatérítés felső összege, ez a megfizetett adóelőleg terhére vehető igénybe. Akik még nem nyilatkoztak, május 20-ig tehetik ezt meg az éves bevallásukban, ők csak a bevallás beküldését követő 30 napon belül kapják meg az összeget” – mondta el televíziónknak Simon-Fodor Henriett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága Igazgatási és Humánpolitikai Főosztály Igazgatási Osztály sajtóreferense.

Fiatalok szja-kedvezménye

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez 22 százalékos pluszt jelent majd a számukra a jövedelmükben. 280 ezer dolgozó fiatal számára ez évente mintegy félmillió forint többletbevételt jelent.

Ebben az esetben is meg van határozva a legmagasabb összeg. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket. Ha valaki nem akarja igénybe venni, vagy év közben érvényesítené az igényét, arról azonban nyilatkozni kell.”

Emellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető: ha a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, a házassági adókedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe. A fiatalok szja-mentessége világszerte egyedülálló, rajtunk kívül csak Lengyelország alkalmazza. Az intézkedéstől azt várják, hogy ezáltal nő a családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgástere és a munkavállalási esélyeik is.