Névadás – Tavaly 108 utónevet javasolt anyakönyvezésre a nyelvtudományi kutatóközpont
Fotó: Illusztráció

Pandémia. Az elnevezés idén nemcsak az egészségügyben, de az MTA Utónév Bizottságában is téma volt. A Szotirisz vagy a Kassziopeia mellett ez is az utónévkérelmek között szerepelt. Nem kapott engedélyt. Elfogadtak viszont újabb 63 női és 45 férfinevet.

2021-ben 700 keresztnév engedélyeztetéséért fordultak honfitársaink a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Kutatóközpontjához. Nyelvtörténészek, pszicho-, illetve szociolingvisták döntenek az újabb nevek ügyében. A szakember szerint a világ nem változik, sok szülő egyedi és újszerű nevet szeretne adni gyerekének. Arra inti viszont a családokat, hogy legyenek megfontoltak! Hosszú távon gondolkodjanak, ne a napi divat szerint!

„Magyarországon két, a gyermek nemének megfelelő utóneve lehet. Ami a legtöbb problémát szokta okozni – régen is így volt –, hogy szeretnének idegen helyesírással bejegyeztetni nevet, holott Magyarországon jelen esetben a mai köznyelvi kiejtésnek és a mai helyesírásnak megfelelően lehet bejegyeztetni új nevet. Tehát pl. a Maja nem y-nal, hanem j-vel. A Dzserald nem g-vel, hanem dzs-vel, a Klaudia nem c-vel, hanem k-val, a Dániel pedig nem Denielnek írva. Ettől függetlenül persze nem hivatalos módon gyakran használják egyesek az idegenes elnevezést becéző formában, mint pl. a Katy, y-nal a végén, de ez nem hivatalos” – mondta a nyelvész, dr. habil. Minya Károly.

A napi sorozatok számos ötletet adnak. Míg korábban az Izaura, manapság a török tévéfilmek szereplői után neveznék el sokan gyereküket. Emellett évről évre felbukkannak olykor elképesztő kívánságok is.

„A becéző változatokat akkor engedélyezi a bizottság új névként, ha ennek a változatnak van hagyománya a névkincsben, de a többszörösen becézett formát nem javasolják, tehát nem jegyeztethetjük be a Katácska, a Gyuszkó, a Misike, a Levi, a Bandi, a Nati vagy a Méhike nevet. A köznévi eredetű és jelentésű fantázianevek esetében nem javasolja a bizottság akkor sem a bejegyeztetést, ha a név jelentése hátrányos a név viselőjére. De újként a nők esetében az újabb virágnevek női utónévként bejegyeztethetőek. Sokan ősi magyar nevet akarnak adni a gyereküknek. Ezt abban az esetben engedélyezik, ha hiteles, írott források vannak rá, hogy a középkorban is létezett. De, ha ennek a jelentése hátrányos a viselőjére, megint nem javasolják. Ilyen például a Nemél, a Haláldi vagy a Sánta. Mondanom sem kell, hogy az uniszex nevet sem engedélyezi a bizottság, mint pl. a Zuri, az Elin vagy a Benda” – sorolta az eseteket Minya Károly.

Több fórum is idézte az elfogadott nevek között a Gyűrűk urából megismert Elládánt, aztán a Malajkát vagy az Ömert, de az összetett nevek között szerepel pl. az Annalea. Továbbra is tiltólistán van a Krisztofóró vagy a Marcipán. Hiába ajánlottak a régi magyar nevek, nagyon ritka esetben keresztelnek gyerekeket Erzsébetnek vagy Jánosnak. Szociológiai kutatás, vagy akár szakdolgozat témája is lehetne, ki, miért, milyen környezetben szeretné különleges néven szólítani gyerekét.