Hírösszefoglaló: advent a belvárosban és a Kállay Gyűjteményben, jégpálya, oltási akcióhét és új játszótér

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hetek legfontosabb hírei egy helyen! 

Felkapcsolták az ünnepi díszkivilágítást a Kossuth téren - Meggyújtották az első adventi gyertyát

Elkezdődött az ünnepi időszak, felkapcsolták a Kossuth téren a fényeket és meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felkapcsoltak-az-unnepi-diszkivilagitast-a-kossuth-teren-meggyujtottak-az-elso-adventi-gyertyat-2021-11-28

advent.jpg

Alakuló ülés – Elkezdte a munkát a Fogyatékosságügyi Tanács

Megalakult a Fogyatékosságügyi Tanács, csütörtökön elkezdődött a testület munkája. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a tanács létrehozásáról, amelyben 10 szervezet képviseli a fogyatékkal élő emberek érdekeit és céljait. Már az első találkozáson konkrét tervekről is beszélgettek a résztvevők.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/alakulo-ules-elkezdte-a-munkat-a-fogyatekossagugyi-tanacs-2021-11-25

anacs.jpg

Szakmai látogatás ungvári vendégekkel

Ukrán testvérvárosunk, Ungvár delegációja érkezett szakmai látogatásra. Dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadta a vendégeket, majd a NYÍRVV Nonprofit Kft.-nél tájékozódtak a városüzemeltetés fontos kérdéseiről.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szakmai-latogatas-ungvari-vendegekkel-2021-11-23

ukran.jpg

Új játszótér Nyíregyházán – Együtt játszhatnak ép és fogyatékkal élő gyerekek

Új, speciális játszóteret adtak át Nyíregyházán, a Krúdy Gyula Gimnázium mögötti területen. Nyíregyházára is elérkezett a „Játék összeköt” program. Az országban városunk a 16. helyszín, ahol közösségi tér épült a fogyatékkal élő és az ép gyerekek számára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-jatszoter-nyiregyhazan-egyutt-jatszhatnak-ep-es-fogyatekkal-elo-gyerekek-2021-11-24

jatszter.jpg

Oltási akcióhét – Regisztráció nélkül, bárki megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát

Elkezdődött az oltási akcióhét, a Jósa András Oktatókórházban új oltópontokat is nyitottak az érdeklődők számára. Hétfőtől vasárnapig, mindennap reggel 7 órától este 7 óráig várják majd a lakosságot. Sem regisztrációra, sem előzetes időpontfoglalásra nincs szükség az oltási akcióhéten.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oltasi-akciohet-regisztracio-nelkul-barki-megkaphatja-a-koronavirus-elleni-vakcinat-2021-11-22

akciohet.jpg

Sikeres az oltási akcióhét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Hétfőn több mint 4200-an jelentek meg koronavírus elleni vakcináért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeres-az-oltasi-akciohet-szabolcs-szatmar-bereg-megyeben-2021-11-23

sikeres oltas.jpg

„Nem jelent védettséget a magas antitestszint” – Interjú dr. Szlávik János főorvossal

„Rettenetesen nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy ha látnák azt a heroikus küzdelmet, ami a kórházakban folyik, akkor egészen biztos, hogy máshogy viszonyulnának a vírushoz” – így nyilatkozott dr. Szlávik János a Nyíregyházi Televíziónak a jelenlegi járványhelyzetről. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosával a koronavírusról, a vakcinákról, az oltással kapcsolatos tudnivalókról és tévhitekről beszélgettünk.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nem-jelent-vedettseget-a-magas-antitestszint-interju-dr.-szlavik-janos-foorvossal-2021-11-24

szlavik.jpg

Kis Karácsony Sétány – Óvodások díszítették a fenyőket a Kossuth téren

Húsz darab fenyőt díszítettek fel a Kossuth téren a nyíregyházi óvodások. A város minden intézménye kapott egy dézsás növényt, amit az ünnepek után az udvarukon ültetnek el. Az önkormányzat hétfőn minden óvodába ajándék szaloncukrot küld a gyerekeknek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kis-karacsony-setany-ovodasok-diszitettek-a-fenyoket-a-kossuth-teren-2021-11-26
diszites.jpg

Üzemel a jégpálya – Kell a védettségi igazolvány, de a maszk nem mindenhol kötelező

Töretlen a Nyíregyházi Városi Jégpálya népszerűsége a november 12-ei nyitás óta. A korcsolyázókat a hét minden napján várják az 1800 négyzetméteres jégfelületre. A jelenlegi járványügyi szabályok szerint a belépés védettségi igazolványhoz kötött, a maszkot pedig csak ajánlott korcsolyázás közben viselni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uzemel-a-jegpalya-kell-a-vedettsegi-igazolvany-de-a-maszk-nem-mindenhol-kotelezo-2021-11-23

jeg.jpg

Karácsonyi varázslat – Egyedülálló programokkal készül az ünnepekre a Kállay Gyűjtemény

A Szentendrei Karácsonyi Múzeum tulajdonosa hozta el kiállítását Nyíregyházára. A Kállay Gyűjteményben ezen túl játék, kézműves foglalkozás, ünnepi fotósarok, koncertek és betlehemes játék is fogadja a vendégeket november 27-től december 19-ig.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/karacsonyi-varazslat-egyedulallo-programokkal-keszul-az-unnepekre-a-kallay-gyujtemeny-2021-11-24

kallay.jpg

Sikeres az Ökosuli Program – Fiatal korban kezdődik a környezettudatos nevelés

Sikeres a NYÍRVV Ökosuli Programja, amelynek szakmai hátterét a Nyíregyházi Egyetem, résztvevőit pedig a nyíregyházi általános iskolák biztosítják. A környezettudatos gondolkodás, a környezeti és fenntarthatóságra nevelés egyre fontosabbá válik napjainkban, az oktatást már fiatal korban kezdik Nyíregyházán. A programban már több mint 200 tanulót sikerült bevonni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeres-az-okosuli-program-fiatal-korban-kezdodik-a-kornyezettudatos-neveles-2021-11-26

okosuli.jpg

Átadták a Prima díjakat – Boronkay Ferenc stúdióvezető munkáját is elismerték

Átadták a 15. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Prima díjakat. Dr. Szerafin László orvos, Vajda Tamás úszóedző, valamint a Bürkös Zenekar munkáját ismerték el az ünnepségen. A Nyíregyházi Televízió stúdióvezetője, Boronkay Ferenc különdíjas lett.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/atadtak-a-prima-dijakat-boronkay-ferenc-studiovezeto-munkajat-is-elismertek-2021-11-22

prima.jpg

Együttműködés és természettudományos divat

A Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézete új módszereket kínál beiskolázási programjában. A Várday Kata Általános Iskola és Gimnázium után a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium igazgatójával is aláírták az együttműködési megállapodást.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/egyuttmukodes-es-termeszettudomanyos-divat-2021-11-22

nye.jpg

Aktívak az önkéntesek – Új feladatokat hozott a koronavírus a Vöröskereszt életében

A Magyar Vöröskereszt önkénteseinek munkáját is megváltoztatta a koronavírus. 2020 januárja óta, ha kell, a határ mentén segítenek a testhőmérséklet-mérésnél, a mintavétel után szállítják a laborba a mintákat, de a diszpécserszolgálatban is segítenek, valamint a szűrőbuszokon is végeztek adminisztratív feladatokat. Szerencsére nemcsak a megyében, de országos szinten is sokan jelentkeznek és nagy számban vesznek részt ezekben a munkákban az önkéntesek a szervezeten keresztül.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/aktivak-az-onkentesek-uj-feladatokat-hozott-a-koronavirus-a-voroskereszt-eleteben-2021-11-23

vk.jpg

Inkluzív játszóház: születésnap a Csodavárban

Megújult a 10 éves Csodavár. A játszóház abban speciális, hogy sérült gyerekek együtt játszhatnak ép társaikkal. Közel 100 millió forintból korszerűsítették az intézményt. De nemcsak energetikai és technikai fejlesztés történt, hanem új játékok, fejlesztő eszközök is kerültek az épületbe és az udvarra. A köszöntők és az avatás után ökumenikus házszentelő szertartás is volt.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/inkluziv-jatszohaz-szuletesnap-a-csodavarban-2021-11-25

csodavar.jpg

Oltás – A Nyíregyházi Állatpark 30 dolgozója kapta meg a koronavírus elleni vakcinát

A Nyíregyházi Állatpark harminc dolgozója kapta meg a koronavírus elleni vakcina valamelyik adagját péntek délelőtt. Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság kihelyezett csoportos oltást szervezett az előzetes felmérések alapján a Hotel Dzsungelben. Az állatpark dolgozói rengeteg emberrel találkoznak nap mint nap, illetve 5000 állatról is gondoskodnak, ezért tartották fontosnak az oltás felvételét, többen a harmadik adagot is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oltas-a-nyiregyhazi-allatpark-30-dolgozoja-kapta-meg-a-koronavirus-elleni-vakcinat-2021-11-26

zoo oltas.jpg