Karácsonyi varázslat – Egyedülálló programokkal készül az ünnepekre a Kállay Gyűjtemény
Fotó: Trifonov Éva

A Szentendrei Karácsonyi Múzeum tulajdonosa hozta el kiállítását Nyíregyházára. A Kállay Gyűjteményben ezen túl játék, kézműves foglalkozás, ünnepi fotósarok, koncertek és betlehemes játék is fogadja a vendégeket november 27-től december 19-ig.

A gyerekek már számolják, hogy hányat alszunk karácsonyig. Az advent gazdag programokat kínál Nyíregyházán. Ez alkalommal a Kossuth téri színpad és forgatag helyett a Kállay Ház épületében és udvarán. Ezt a rendezvényt már tavaly télen megálmodták. Idén valóra válik, így fogadja játék, kiállítás és koncert szombatonként a Kállay Ház látogatóit.

„Négy szombaton keresztül zajlanak majd a programok. Mivel az adventi gyertyagyújtás a Kossuth téren vasánap történik, ezért mi minden programot szombatra tettünk. November 27 -én többek között lesz Cselezd ki a karmpuszt! – ez egy ajándékkereső családoknak, gyerekeknek egyaránt. A Vidám Manók Együttes két alkalommal is fog zenés, interaktív programot bemutatni. Az egyik egy télapóváró, a másik egy karácsonyváró műsor lesz. Nagy Csaba tárogatóművész is fellép az adventi programjával, ugyanakkor december 18-án a Pócspetri Önkormányzat Hagyományőrző Csoportja és a Guba Néptáncegyüttes egy betlehemes játékot fog előadni.” - szólt az ajánló a Kállay Gyűjtemény vezetőjétől, Dohanics Lászlótól.

Regisztrálni lehet óvodásoknak és kisiskolásoknak, családoknak a mikulásváró eseményre és valamennyi kézműves foglalkozásra. A Karácsonyi varázslat fő vonulata talán az a kiállítás, az az ünnepi díszítés, mely a szentendrei Karácsonyi Múzeumból érkezett.

„Gyerekkoromban már elbűvölt a karácsony. Nem tudtam elérni a csúcsdíszt, valószínű, hogy ez motivált egész életemben, hogy egyszer majd az a csúcsdísz... Aztán az enyém is lett és be is tudtam mutatni, miután 2010-ben Szentendrén megnyitottuk a karácsonyi kiállítást. A régi anyagot Magyarország területéről gyűjtöttem. Az 1800-as évekig visszamenőleg  – most már ez több országot is jelent. Nagyon érdekes az egész gyűjtés és a folyamat, ugyanis akik ellátogatnak hozzánk akár Ukrajnából, akár a Felvidékről, azonnal felismerik a díszeket és nagy élménnyel térnek haza, örülnek, hogy láthatták őket.” - mesélt a kiállításról Hubay Éva, a szentendrei Karácsonyi Múzeum tulajdonosa.

Hubay Éva azt gondolja, hogy miután szülei az Éva nevet adták neki, ezzel elindították a karácsonyi ünnepkör boldogságában. A Kállay Ház pedig a felújítás után is őrzi a régi karácsonyok emlékét.

„A Kállayak is így karácsonyoztak itt. Volt mindig egy erre kialakított kis szobájuk, ahol a fenyőfa állt. Ha most kimegyünk a térre, és megnézzük az erkélyt, ahol elég sokszor megfordultak, ott mindig volt egy kis karácsonyfa. A Kállay Ház dolgozói most is kitettek oda egy fát, amely világítani fog és felhívja a figyelmet az adventi időszakra, az itt látható kiállításra, a programokra.”- fogalmazott Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Halas-vadas nagy vacsorák lehettek a múltban a Kállay Házban – vélekedett a történész alpolgármester - emlékezve a néhai miniszterelnök és családja karácsonyi hagyományaira.

Kapcsolódó galéria

Karácsonyi varázslat - adventi programok a Kállay Gyűjteményben