Aktívak az önkéntesek – Új feladatokat hozott a koronavírus a Vöröskereszt életében

A Magyar Vöröskereszt önkénteseinek munkáját is megváltoztatta a koronavírus. 2020 januárja óta, ha kell, a határ mentén segítenek a testhőmérséklet-mérésnél, a mintavétel után szállítják a laborba a mintákat, de a diszpécserszolgálatban is segítenek, valamint a szűrőbuszokon is végeztek adminisztratív feladatokat. Szerencsére nemcsak a megyében, de országos szinten is sokan jelentkeznek és nagy számban vesznek részt ezekben a munkákban az önkéntesek a szervezeten keresztül.

A Magyar Vöröskereszt idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját, ez egy igen jelentős szám. 1881 előtt is voltak már előd szervezetei, de abban az évben kezdett el hivatalosan is vöröskereszt szervezetként dolgozni. Segélyező nőegyletként működtek korábban, segélyező szerepük volt, elsősorban a háborús helyzet követelte meg ezt a munkát. Manapság legtöbben a véradások szervezése miatt ismerik őket, ez 1938 óta feladata a Magyar Vöröskeresztnek.

Kihívás a koronavírus

A segítségnyújtás az elmúlt időszakban még inkább felértékelődött, a pandémiás időszak új feladatokat is jelentett az önkéntesek számára.

Úgy, ahogy egyrészt vesztesei vagyunk a pandémiás helyzetnek, szervezeti szinten én azt gondolom, hogy mi sikeresek voltunk ebben a dologban és nyertesei lettünk abban az értelemben véve, hogy olyan önkénteseket sikerült megszólítanunk a segítségnyújtás-szervezés kapcsán, akik addig nem kapcsolódtak a megyei szervezethez. Ez mindenképpen azt gondolom egy olyan eredmény, illetve az, hogy segítsünk a bajba jutottakon és munkaerőt toborozzunk azokra a feladatokra, amiket akár a védelmi bizottságon keresztül, akár az Országos Mentőszolgálattal kötött megállapodáson keresztül a Magyar Vöröskereszt elvállalt és végzett” – nyilatkozta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

A Vöröskeresztnél is emberek dolgoznak, akik legyőzték azokat a félelmeket, amivel mindenki küzdött, főleg a járvány elején, amikor még keveset lehetett tudni a vírusról – tette hozzá a megyei igazgató. Soha nem látott mértékben érkeztek adományok is a koronavírus kapcsán a Vöröskereszt megyei szervezetéhez, ezeket viszont ki is kellett osztani, ekkor szintén nagy szükség volt a munkájukra.

Intenzív munka

Ez a nagyfokú érdeklődés az önkéntesek részéről nemcsak a megyében, hanem országszerte is jellemző volt, ezt a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Kardos István emelte ki.

Ha van egy katasztrófahelyzet, akkor az abban való részvétel, mondjuk egy árvízhelyzetnél vagy egy viharkár helyreállításánál, az egy pár hetet vagy 1-2 hónapot vesz igénybe és viszonylag visszaáll az a napi feladatellátás, ami a véradások szervezésében, az elsősegélynyújtás képzésében, a fiatalok megszólításában, a segélyezési feladatokban adott. Ahhoz képest 2020. január vége óta a Magyar Vöröskereszt nemcsak országosan, tehát az országos központja, hanem a megyei szervezetek is úgy működnek, mintha folyamatos veszélyhelyzet lenne, katasztrófahelyzet lenne. Igyekszünk azt a szerepünket, amit megfogalmaztak a genfi központban, hogy kiegészítő szereplői vagyunk az állami intézményrendszernek, ahol valami feladat van, szükség van egy rést kitölteni, abban hogyan tud egy humanitárius szervezet mint a Vöröskereszt helytállni” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Új feladatok

Ez a feladat tavaly január óta intenzíven jelen van az önkéntesek életében, a határ mentén segítenek a testhőmérséklet-mérésnél, a mintavétel után szállítják a laborba a mintákat, a diszpécserszolgálatban segítenek, de a szűrőbuszokon is végeznek adminisztratív feladatokat – tette hozzá a főigazgató. Ez nem egy átlagos, de annál hosszabb időszakot jelent, de közben készülnek az év végére is, hogy az elmúlt években megszokott segélyezési feladatok még tartalmasabbak legyenek az ünnepek idején.