Átadták a Prima díjakat – Boronkay Ferenc stúdióvezető munkáját is elismerték

Átadták a 15. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Prima díjakat. Dr. Szerafin László orvos, Vajda Tamás úszóedző, valamint a Bürkös Zenekar munkáját ismerték el az ünnepségen. A Nyíregyházi Televízió stúdióvezetője, Boronkay Ferenc különdíjas lett.

2021-ben 31 jelölés érkezett a megyei Prima díjra, 14 tagú kuratórium döntött a győztesekről. A díj legfőbb célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése és elismerése, egy olyan hatalomtól független cím adományozásával, melynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében – mondta Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs megyei elnöke.

15. díjátadó

A 15. gálát tavaly szerették volna megtartani, viszont akkor a pandémiás helyzet nem engedte, most hosszas megfontolás után döntöttek úgy, hogy bár különböző óvintézkedések betartása mellett, de megrendezik a díjátadó ünnepséget.

15 év hosszú idő, egy 15 éve született gyermek ma már középiskolás. A 15 év alatt összesen 150 jelöltet állítottunk, az idei díjazottakkal együtt 45 Prima díjat, 9 különdíjat és 6 közönségdíjat adtunk, adunk át. Milyen gazdag merítés ez, mennyi kiváló, tehetséges ember alkot, teremt és mutatja meg magát hazánknak e tehetségekben, szellemi óriásokban mindig is bővelkedő vidékén” – mondta Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Prima díjak

Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Benczúr Gyula, Béres József – ők is mind Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szülöttei, tette hozzá Czomba Csaba. De 2021-ben is élnek térségünkben olyan nem mindennapi személyek, akik átlagon felül teljesítenek és maradandót alkotnak. Ilyen például dr. Szerafin László, a hematológiai osztály vezetője, akinek szaktudását az egész országban ismerik és elismerik, címzetes egyetemi tanár.

Nagyon jólesik, hogy a munkámat a megyében ilyen magas szinten értékelik. Ez erőt ad a sok nehézség között a további tevékenységemhez is, hiszen a mindennapjaink életről és halálról szólnak a kórházban, de minden újabb és újabb lehetőség újabb reményt ad a betegeknek is. Ehhez kellenek egyrészt anyagi források, megfelelő körülmények, amit úgy érzem, államunk, a kórházunk maximálisan igyekszik biztosítani. Másrészt kellenek kitartó orvosok, munkatársak, kollégák, ápolók, hál' istennek ezekben is bővelkedünk” – mondta köszöntőjében dr. Szerafin László, a Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztályának vezető főorvosa.

Sport kategóriában Vajda Tamás úszóedzőt díjazták az idei Prima gálán. Munkássága során olyan tehetségeknek volt edzője többek között mint Szabó Tünde, Kovács Rita vagy Risztov Éva.

Tudjuk, hogy egyéni sportág az úszás, de elképzelhetetlen lenne ilyen eredményeket elérni, hogy ha nem egy nagy csapatmunkára épülne ez az egész és úgy gondolom, hogy a közel 40 év alatt mind a megyétől, mind a várostól, mind pedig az úszóimnak a családjaitól, illetve az én családjaimtól is olyan sok segítséget és támogatást kaptunk, ami nélkül ezek a páratlan eredmények nem jöhettek volna létre” – ezekkel a gondolatokkal köszönte meg a díjat Vajda Tamás úszóedző.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bürkös Zenekar munkásságát ismerték el, akik 1998-ban Nagykállóból kezdtek el közösen zenélni, alakulásuk egyik célja volt, hogy a Nyírség folklórját széles körben megismertessék.

Különdíjasok

Különdíjat kapott többek között Zsigó Zsolt, a Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában, valamint Gulácsi Tamás Magyar Színház és Filmművészet kategóriában. Sajtó kategóriában pedig a Nyíregyházi Televízió stúdióvezetője, Boronkay Ferenc vehetett át különdíjat.

Köszönöm a bizottságnak és a városnak is, hogy ránk gondoltak, hogy rám gondoltak, mert úgy érzem, hogy ebben benne van az egész Nyíregyházi Televízió munkája. Igyekszem én is, de kollégáim nevében is ígérhetem, hogy továbbra is megpróbálunk a lehető legjobban teljesíteni” – mondta Boronkay Ferenc, a Nyíregyházi Televízió stúdióvezetője.

Vállalkozói elismerések

Az év vállalkozója díjat Varga István, a Vagép Zrt. igazgatója és Krivács András, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa kapta, hat megyei vállalkozás vezetői kaptak még elismerést, illetve a kiemelkedő társadalmi szerepvállalást is jutalmazták a megyei Prima gálán.

Kapcsolódó galéria

Megyei Prima Díj 2021