Új játszótér Nyíregyházán – Együtt játszhatnak ép és fogyatékkal élő gyerekek
Új játszótér Nyíregyházán – Együtt játszhatnak ép és fogyatékkal élő gyerekek

Új, speciális játszóteret adtak át Nyíregyházán, a Krúdy Gyula Gimnázium mögötti területen. Nyíregyházára is elérkezett a „Játék összeköt” program. Az országban városunk a 16. helyszín, ahol közösségi tér épült a fogyatékkal élő és az ép gyerekek számára.

Az elmúlt ötven év esti meséinek főszereplőivel találkozhatnak a nyíregyháziak a Kossuth és a Sarkantyú utca sarkánál lévő új, speciális játszótéren. A „Játék összeköt” program keretében készült el a befogadó közösségi tér, különlegessége, hogy a fogyatékossággal élő és az ép gyerekek együtt tudják használni. A beruházás jól illeszkedik a városvezetés programjához, hiszen évek óta prioritást élveznek a családok és a gyerekek.

– A városvezetés programja az elmúlt 11 évben az, hogy a gyerekeknek minden olyan körülményt biztosítson, ami lehetővé teszi, hogy jól érezzék magukat. Ezért az összes óvodát felújítottuk, újat is építettünk, ezek igazak a bölcsődékre is, az iskolák több mint felét is korszerűsítettük. Építettünk szabadtéri kondiparkokat, ez pedig a 102. játszótere a városnak és a második olyan, ami integratív, befogadó játszótér, ahol a fogyatékos és egészséges gyerekek együtt tudnak játszani. A művelődési központ előtti játszótér már hat éve működik és nagyon jó bizonyítéka annak, hogy nagyon fontos közösségi színtere különösen a fogyatékos gyerekeknek – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A témakör és az eszközök kiválasztásakor azon túl, hogy a fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó elemeket telepítsenek. Az országban ez a 16. befogadó játszótér, amit a „Játék összeköt” program keretei között valósítottak meg, a választás azért Nyíregyházára esett, mert a városvezetés kiemelten kezeli a társadalmi érzékenyítést.

– A Nemzeti Lottótársaság fontosnak tartja, hogy a „Játék összeköt” programot elvigye az ország összes szegletébe. Kiemelten fontos az is, hogy a helyi önkormányzat hogyan kezeli a fogyatékosság ügyét. Úgy tudjuk, hogy itt ez az egyik prioritása polgármester úrnak. Ahogy hallhattuk, már 101 játszótér épült a városban, tehát kifejezetten gyermekbarát városnak bizonyult Nyíregyháza – emelte ki Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

A rendezvényen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, a magyar állam is kiemelten kezeli a fogyatékkal élők támogatását. Hozzátette, fontos, hogy a társadalom minél befogadóbb legyen sérült társaikkal szemben. Ezért már a gyermekeknek is meg kell tapasztalniuk, hogy sokfélék vagyunk.

– Nem elég felnőttkorban érzékenyíteni a társadalmat, hanem már gyermekkorban el kell kezdeni, hiszen ha a gyermekek már ilyen korban találkoznak a fogyatékkal élőkkel, akkor felnőtt korukban is befogadóak lesznek fogyatékkal élő társaikkal – mondta el dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

A játszóteret ünnepélyes keretek között avatták fel és már birtokba is vehették a gyerekek.

Kapcsolódó galéria

Játszótér átadás a Sarkantyú utcán