Alakuló ülés – Elkezdte a munkát a Fogyatékosságügyi Tanács

Megalakult a Fogyatékosságügyi Tanács, csütörtökön elkezdődött a testület munkája. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a tanács létrehozásáról, amelyben 10 szervezet képviseli a fogyatékkal élő emberek érdekeit és céljait. Már az első találkozáson konkrét tervekről is beszélgettek a résztvevők.

Dr. Kovács Ferenc polgármester és egyben elnök irányításával elindult a közös munka a Fogyatékosságügyi Tanács ülésén. Az alelnöki tisztséget Jászai Menyhért alpolgármester tölti be, aki folyamatos kapcsolatban van amúgy is a szociális egyesületekkel. A csütörtökön alakult Fogyatékosságügyi Tanácsnak 10 tagja van, a delegáltak helyi szervezetektől érkeztek. Rajtuk kívül négy állandó meghívott is részt vesz a munkában: a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ vezetője, valamint a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője.

Konzultatív tanács

Itt, Nyíregyházán az önkormányzat mellett működik már két tanács, a Köznevelési Tanács, amit akkor alakítottunk, amikor az iskolák működtetése is átkerült az állami szervekhez, a másik az Idősügyi Tanács, az is már sok éve működik, az a nyugdíjasokkal foglalkozik. Most megalakult a közgyűlés egyhangú döntése alapján a Fogyatékosságügyi Tanács, amelynek tagjai az egyes fogyatékosságügyi területeken működő szervezetek képviselői. Egy-egy területen több civil szervezet is működik, ezért azt kértük, hogy ők maguk is konzultáljanak majd, hiszen ez egy konzultatív, véleményező, javaslattevő szervezet lesz, ami a városvezetés munkáját segíti” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester, a Fogyatékosságügyi Tanács elnöke.

10 delegált

A tagok már az első találkozáson is nagyon aktívak voltak, a Vakok és Gyengénlátók az akadálymentesítést emelték ki, de szóba került az egészségtudatosság is, abban pedig mindenki egyetértett, hogy jó ötletnek tartják az önkormányzat kezdeményezését. A tanácsot tehát tíz helyi szervezet alkotja: a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a Pszichotikus Betegségben Szenvedők Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Érdekvédelmi Egyesülete, a Rejtett Kincsek Down Egyesület, a Zöld Kerék Alapítvány, a Most Élsz Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, illetve a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ. Utóbbihoz tartozik majd januártól a fogyatékosságügyi tanácsadó szolgáltatás, amelynek helyi szakembere Petrus József.

Konkrét célok

A résztvevők a saját területükkel kapcsolatos célokat és terveket is megfogalmaztak pénteken, majd az az egyesség született, hogy ezeket a gondolatokat december 15-ig juttassák el a tanács vezetősége felé.

Egy nagyon fontos első lépést tettünk meg, az ő feladatuk lesz, hogy különböző önkormányzati programokat véleményezzenek, az előkészítésnél segítsék a munkánkat, illetve a beruházásoknál. Most is nagyon fontos javaslatok hangoztak el, amire lehet, hogy egy átlagfejjel gondolkodó tervező nem is biztos, hogy gondol, a szabványban nincs előírva, de praktikus dolog lehet” – mondta Jászai Menyhért alpolgármester az ülés után.

Emberi jogok

A tagok az alakuló ülésen megválasztották a tanács titkárát is, ezt a pozíciót dr. Rákóczi Ildikó fogja betölteni, aki a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségét képviseli. A fogyatékossággal kapcsolatos problémák nem tekinthetőek egyéni problémának, mint például az egészségügyi ellátásuk, oktatásuk, foglalkoztatásuk, a társadalomban való részvételük, illetve rehabilitációjuk. Számos nemzetközi dokumentum, jogszabály kívánja elősegíteni a fogyatékos emberek tekintetében is az emberi, a polgári jogok érvényesülését és ezt a cél szolgálja a Fogyatékosságügyi Tanács is Nyíregyházán.