Szakmai látogatás ungvári vendégekkel
Fotó: Szarka Lajos

Ukrán testvérvárosunk, Ungvár delegációja érkezett szakmai látogatásra. Dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadta a vendégeket, majd a NYÍRVV Nonprofit Kft.-nél tájékozódtak a városüzemeltetés fontos kérdéseiről.

Utak, közlekedés, közszolgáltatás, oktatás és egészségügy, mind-mind téma volt a reggeli városházi találkozón. Elsősorban Nyíregyháza közterületeinek működését, illetve a városüzemeltető társaság munkáját jöttek tanulmányozni ukrán testvérvárosunk, Ungvár és a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői.

„Közel két azonos területű és népességű városról van szó. Az oktatástól a buszközlekedésig, a vízszolgáltatáson és szennyvíztisztításon keresztül, az önkormányzati cégeken, szociális és kulturális rendszeren keresztül mindent próbáltunk átbeszélni rövid idő alatt. Ténylegesen ők a városházáról a NYÍRVV-hez mennek, és megnézik ennek működését. Nyilvánvalóan tanulni jöttek hozzánk, olyan modelleket keresnek, és olyan megvalósításokat, melyeket Ungváron hasznosítani tudnak” – tájékoztatott dr. Ulrich Attila nyíregyházi alpolgármester.

Kérdés volt a városi közlekedés. Ki alakítja a menetrendet, milyen adó terheli a szolgáltatást? Téma volt a városi és azon túli, mintegy 70 kilométeres kerékpárút-hálózat. Kié az iskola, ki a felelős az oktatásért? Óvodák, bölcsődék, uszodák és fürdők, a kórház és egészségügyi alapellátás viszonya, illetve a szociális intézmények működése.

„Ha az oktatást nézzük, párhuzamot lehet vonni Nyíregyházával, hasonlóan működik. A közlekedés az más. Nálunk az, egy önkormányzattól független külön struktúra, de már most érezzük, hogy a nyíregyházi gyakorlat komfortosabb úgy, hogy az állammal együttműködnek” – nyilatkozta Arszen Melkumjan, Ungvár Önkormányzatának első titkára.

Az önkormányzat megbízásából végzett közfeladatok, közszolgáltatások ellátását mutatták be a NYÍRVV-nél.

„A közterületek fenntartása magában foglalja a zöldfelületek gondozását. Ennek összes feladatával, a fűnyírástól kezdve a gyepszellőztetésen keresztül, a virágágyak kialakítása, a parki fák gondozása. Az útfelületek, járdák takarítása, és az utak karbantartása, ami magában foglalja a kátyúzásokat, az útburkolatoknak a felújítását” – mondta a társaság feladatairól Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A parkolók üzemeltetése, az önkormányzati tulajdonú bérlakások, illetve a nem lakás célú ingatlanok, és a sportlétesítmények üzemeltetése is napirendre került a két város együttműködése kapcsán.

Kapcsolódó galéria

Ukrán delegáció a Városházán 20211123