Inkluzív játszóház: születésnap a Csodavárban
Fotó: Trifonov Éva

Megújult a 10 éves Csodavár. A játszóház abban speciális, hogy sérült gyerekek együtt játszhatnak ép társaikkal. Közel 100 millió forintból korszerűsítették az intézményt. De nemcsak energetikai és technikai fejlesztés történt, hanem új játékok, fejlesztő eszközök is kerültek az épületbe és az udvarra. A köszöntők és az avatás után ökumenikus házszentelő szertartás is volt.

 

A 10 éve indult Csodavár Játszóház után 6 esztendeje megépült a Szabadság téren a Rotary Játszótér, és épp a napokban avatták a Szerencsejáték adományából készült befogadó játszóteret. Down szindrómával vagy egyéb sérüléssel született gyerekek korai fejlesztésére nyitották az inkluzív játszóházat. Néha a tehetséges gyerekeknek is nehéz – nos, nekik is tudunk tanácsot adni a Csodavárban – mondta a megnyitón az elnök.

„Egyrészről megszépült a ház. Energetikai, technikai oldalról megújult, napelem és modern fűtéstechnológia is került az épületbe. Levegőcsere is lesz, hogy egészségesebb levegő legyen az ide járó gyerekeknek. Új fejlesztés a neurofeedback technológia, amit sikerült megvalósítanunk ebben a programban, de lett egy vonatunk is, amit majd megmutatok, és várjuk a gyerekeket a továbbiakban is” – nyilatkozta Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

Új játékok, fejlesztő eszközök kerültek a játszóházba és az udvari játszótérre. Az intézmény avatásán ökumenikus házszentelőt is tartottak egyházi méltóságok.

„Megszámlálhatatlan szülő kapott itt olyan segítséget, támaszt, bátorítást, mely reményt adhatott számukra. Aztán a fejlesztések segítségével hátrányból indult gyerekek élhetnek mára teljes életet. Hiszem, hogy Isten mindig támaszt olyan embereket, ad olyan segítő kezeket, akiken keresztül a gyógyítás folyamata elindulhat. Isten olyan fejlett orvostudományt, szakembereket adott, akik segítségével ezek a drága gyermekek fejlődhetnek, élhetnek teljes életet. A hátrányból előnyt kovácsolhatnak ezen a helyen” – szólt az áldás a házszentelő szertartáson.

A megszépült és megújult épületben újabb 10 évre készülnek. Valóban nagy köszönet illeti az intézmény szakembergárdáját, hiszen nem könnyű terepen végeznek sikeres munkát. Az ország első inkluzív játszóterét a Down Egyesület indította, most pedig egy négy országra kiterjedő értékes projekt zárására készülnek.

„A Down-kóros gyerekek korai fejlesztésére indítottak olyan programokat, amely az ő érzelmi, értelmi fejlődésüket, integrálásukat segíti. Nagy elismerés illeti a szakembereket, hiszen ezzel nem csak az itt lévő gyerekeknek segítenek. Most egy sikeres projektet zárnak, ami határon túli, négy országot érintő interregionális program. Ezzel Nyíregyházát is megismertetik, hiszen van Budapesten is egy Csodaváruk” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nyíregyháza olyan elismerést vívott ki a korai fejlesztés területén, az értelmi és érzelmi összhang megteremtésében, hogy joggal nyerte el a Hozzáférhető város címet. A legújabb hír pedig az, hogy éppen csütörtökön délelőtt alakult meg a város Fogyatékosságügyi Tanácsa, melynek tagja a Rejtett Kincsek Down Egyesület is.

Kapcsolódó galéria

Újra nyitva a Csodavár Nyíregyháza