Együttműködés és természettudományos divat
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézete új módszereket kínál beiskolázási programjában. A Várday Kata Általános Iskola és Gimnázium után a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium igazgatójával is aláírták az együttműködési megállapodást.

A Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézete a természettudományi képzések iránt érdeklődő fiataloknak kínál sokféle lehetőséget. A mátészalkai diákoknak például kis csoportokban szerveznek terepgyakorlatot, kínálnak laborvizsgálatot és felkészítést az emelt érettségire. A gimnázium pedig segíti a beiskolázásban a Nyíregyházi Egyetemet.

„Ez egy egyedi beiskolázási program, amit kínálunk. Ebben a programban lehetőségük van a diákoknak laborvizsgálatokban részt venni. Az emelt szintű érettségin pl. szöveteket kell tanulmányozni, vagy bizonyos vizsgálatokat kell értelmezni, amit itt megbeszélünk. Ezen kívül terepgyakorlatot is kínálunk, ahol a terepi mintavételezés, illetve a terepi monitoring gyakorlatokat, szabályokat sajátítják el a diákok. Aztán szülői értekezleteket is tartunk. Kimegyünk természetesen az iskolába, hogy a szülőket is tájékoztassuk. Mire képezzük a diákokat? A biológia BSC-t hirdetjük, a környezettan BSC-t, amelyek 3 évesek. A biológia BSC-vel biológus diplomát kapnak a fiatalok. A környezettan BSC-vel alkalmazott környezetkutatók lesznek” – mesélt a képzésről Dobróné dr. Tóth Márta, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója.

Emellett a Környezettudományi Intézet most dolgozza ki a mesterképzés módját. Diplomájukkal vezető pozíciókat is betölthetnek. Eddig is sokrétű kapcsolata volt a gimnáziumnak a Nyíregyházi Egyetemmel, ezután bővülnek a lehetőségek.

„Nagyon nem mindegy, hogy hol tanulnak tovább a nálunk biológia–kémia tagozaton végzett tanulók. Mérlegelnek, hogy hol érdemes továbbtanulni. A Nyíregyházi Egyetem olyan lehetőséget kínál, amit kár lenne nem megragadni. Angolul tanulhatnak, kapnak anyagi ösztönzést is, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy álmaik megvalósuljanak. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több tanulót inspiráljunk, hogy ide jelentkezzenek” – fogalmazott az együttműködésről Lukács Bertalan, az Esze Tamás Gimnázium igazgatója.

A mátészalkai Esze Tamás Gimnázium alapítása óta, közel 70 éve mindig nagyon figyeltek a természettudományos oktatásra. Ma a képzés zászlóshajójának tekinthető a középiskolák között. Az önkormányzat segítségével már korábban megvásárolták az ún. Öveges Labort, melynek eszközei nagy segítséget nyújtanak a diákoknak a tanulásban, a sikeres emelt érettségi vizsgákban.

„Beindították a kolleganők az emelt oktatást biológiából és kémiából. Az nagyon népszerű lett, hiszen egészségügyi képzésekre, állatorvosira, környezetvédelmi szakokra, tehát mindenhová, ahová a biológia fontos – agrárképzésekre – a gyerekek nagyon nagy számban jelentkeztek – sikeresen. Ez úgy terjedt, hogy tényleg a biológia–kémia tagozatról nagyon jó a felvételi arány” – büszkélkedett az eredményekkel Bodorné Misley Tünde, a mátészalkai gimnázium tanára.

A természettudományos képzés új módszerei között szerepel, hogy kutató diákokat toborozzanak a tudományos diákkörbe. Sőt, a Junior TDK plusz pontokat ad a felvételizőknek. A Nyíregyházi Egyetem minden elsőéves nappali tagozatos diákjának laptopot ad tanulmányaihoz, de az is ismert, hogy az osztatlan tanárképzésre felvett hallgatók 50 ezer forintos ösztöndíjat kapnak.

Kapcsolódó galéria

Együttműködési megállapodás az egyetemen 20211122