Oltási akcióhét – Regisztráció nélkül, bárki megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát

Elkezdődött az oltási akcióhét, a Jósa András Oktatókórházban új oltópontokat is nyitottak az érdeklődők számára. Hétfőtől vasárnapig, mindennap reggel 7 órától este 7 óráig várják majd a lakosságot. Sem regisztrációra, sem előzetes időpontfoglalásra nincs szükség az oltási akcióhéten.

Vasárnap délelőtt is egymás után érkeztek a Jósa András Oktatókórház oltópontjaira, hétvégén még szükség volt a regisztrációra és az előzetes időpontfoglalásra. Nyíregyházán az elsők között, még 2020. december 27-én kezdődött az oltások szervezése. A tapasztalat azt mutatta, hogy bár nyáron kicsit visszaesett az oltási kedv, az elmúlt két hónapban ismét egyre többen kérik a vakcinát, a lakosság zömében az emlékeztető, harmadik oltásra jelentkezik, így volt ez a hétvégén is.

Az ember vigyáz a saját egészségére és inkább az oltás, mint az esetleges kórházi kezelés, ez nem mindegy, ezért én szükségesnek tartom a harmadik oltást minden téren és mindenkinek ajánlom is” – mondta Bodnár Miklós, aki szintén a harmadik oltásra érkezett a kórházba.

A szakemberek is mindenkit arra biztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, mivel a védettség az idő előrehaladtával folyamatosan csökken.

Oltás számokban

Az elmúlt hónapokban már több mint 260 ezer oltást adtak be a Szabolcs megyei oltópontokon, ezek nagy része az alapimmunizálás volt, ez az első és második oltást jelenti, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy nő az érdeklődés az ismétlő oltás felvétele iránt is, eddig nagyjából 30 ezer azoknak a száma, akik a harmadik oltást is kérték. A kórház adatai szerint a meghirdetett napokon, a bejelentkezések alapján napi lebontásban 100 felett van a harmadik oltásra érkezők száma.

Azért tartottuk fontosnak, mert családunk van, gyerekeink és saját magunk miatt is, ha bármi történik, akkor tudjuk, hogy komolyabb bajunk nem történhet, merjük remélni” – nyilatkozta Debreczeni Kiss Julianna, aki férjével együtt ismétlő oltásra érkezett a Jósa András Oktatókórházba.

Oltási akcióhét

Hétfőn elkezdődött az oltási akcióhét, amelyhez természetesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményei is csatlakoztak, Nyíregyházán 10 oltópontra várják azokat, akik nem regisztráltak az oltásra és nem foglaltak előzetesen időpontot sem. Akik így érkeznek a kórházba, először átesnek egy ellenőrző adminisztráción, ezen felmérik, hogy első, elmaradt második vagy emlékeztető, harmadik oltásra érkeznek.

Elmaradt második oltás

Azok is jöhetnek majd az akcióhéten második oltásra, akiknek korábban már volt időpontjuk, de az elévült, viszont felhívják a figyelmet, hogy ha valakinek a jövő hétre van időpontja, akkor az ne jöjjön korábban, mert nem fogja megkapni az oltást. Azt is ellenőrzik, hogy a második oltás óta eltelt már a minimum négy hónap, mert attól korábban nem adnak be újabb adag vakcinát. Ezután ki kell töltenie az adminisztrációs papírokat, de ezeket természetesen most is ki lehet nyomtatni előzetesen otthon és kitöltve elhozni az oltópontra, ezzel időt nyerhetnek. Ezután megkapja az oltást a páciens, nagyjából 20 percet még maradnia kell a várakozóban, ha nincs semmi panasza vagy oltási reakciója, akkor távozhat a kórházból.

Fiatalok oltása

Várják a 12–18 év közötti fiatalokat is az oltási akcióhétre, ők viszont csak első vagy második oltást kaphatnak. Nem kell, hogy elkísérje őket a szülő, viszont a szülői nyilatkozatot magukkal kell vinni az oltópontra, különben nem kaphatják meg a vakcinát. Ennek a korosztálynak külön oltópontokat alakítanak ki itt, Nyíregyházán, őket a Gyerekosztályon várják, a kék tömbben, illetve külön oltópontra várják azokat, akik regisztráció nélkül kérik az oltást, őket a Bocskai utcai bejárat felől, az SZTK épületébe várják hétfőtől vasárnapig, mindennap 12 órán keresztül.

Oltópontok a megyében

Megyei szinten, jelentkezők számától függően 9–25 oltópont működik majd jövő héten a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház telephelyein. Az oltási akcióhéttel kapcsolatban minden fontos információ részletesen elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, ahol azt írják, a legfontosabb, hogy az oltatlanok vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb, náluk súlyos megbetegedést képes okozni. A Jósa András Oktatókórházban 10 oltópontra várják a betegeket, de megyeszerte több helyszín is elérhető hétfőtől vasárnapig, mindennap reggel 7 és este 7 óra között a vakcina regisztráció nélkül. Fehérgyarmaton, Nyírbátorban, Nagykállóban, Mátészalkán, Vásárosnaményban kórházanként 1 oltópontra várják a lakosságot, illetve Kisvárdán három oltóponton oltják azokat, akik nem regisztráltak és nem foglaltak előzetesen időpontot.