Heti hírösszefoglaló: Nagyszabású energetikai felújítások, útfelújítás, sóstói programok
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen.

Nagyszabású energetikai felújítások – Már 87 intézményt korszerűsített az önkormányzat

Hétmilliárd forintot fordított különböző épületek energetikai korszerűsítésére az önkormányzat az elmúlt 12 évben. Ebből az összegből 87 intézmény felújítását sikerült megvalósítani. A munka nem áll meg, folyamatosan pályáznak újabb lehetőségekre – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A kimagasló eredmények a 2012-ben indult tudatos városfejlesztésnek köszönhetőek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nagyszabasu-energetikai-felujitasok-mar-87-intezmenyt-korszerusitett-az-onkormanyzat-2022-05-19

energetika.jpg

Útfelújítás a Széchenyi utcán – Akár már a tanévkezdésre befejeződhetnek a munkálatok

Burkolatfelújítás, új buszöblök kialakítása és okoszebra építés – javában tart a Széchenyi utca korszerűsítése. A munkálatok a tervek szerint októberig tartanak, de a kivitelező és az önkormányzat most úgy látja, már tanévkezdésre befejeződhet az útfelújítás.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/utfelujitas-a-szechenyi-utcan-akar-mar-a-tanevkezdesre-befejezodhetnek-a-munkalatok-2022-05-20

szechenyi.jpg

Sóstói programok – Kinyitott a Tófürdő, késő estig zenél a szökőkút

Péntek reggel megnyitott a Tófürdő, az új Sóstói szökőkút pedig késő estig zenél. A jó idő beköszöntével a nyíregyháziakat és a turisták egyaránt várja Sóstó. A fürdőzni vágyók már a Tófürdőn is pihenhetnek a hétvégén, a városrész legújabb turisztikai attrakciója pedig megújult kínálattal, péntektől vasárnapig este kilenc óráig zenél.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sostoi-programok-kinyitott-a-tofurdo-keso-estig-zenel-a-szokokut-2022-05-20

sosto.jpg

Szúnyogirtás – Pénteken is a magasba szálltak a helikopterek

Pénteken kora reggel megtörtént a második helikopteres szúnyogirtás Nyíregyházán. A földi biológiai védekezés a szél miatt elmaradt, majd a pótnapon kerül rá sor. Több száz hektár terület védelmére kötött szerződést a NYÍRVV a Tréner Kft.-vel. A munka a város állategészségügyi és járvány megelőzési feladatának része. Ezen a nyáron lesz még három védelmi alkalom.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szunyogirtas-penteken-is-a-magasba-szalltak-a-helikopterek-2022-05-20

szunyog.jpg

Június 30-ig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok

Június 30-ig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok. A több ezer érintettnek nem érdemes kivárni a határidőt, hiszen ha mindenki egyszerre keresi fel a kormányablakokat, akkor nemcsak helyben lesz több a várakozás, hanem maguk az okmányok is több idő alatt készülnek majd el.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/junius-30-ig-ervenyesek-a-veszelyhelyzet-idejen-lejart-okmanyok-2022-05-18

okmany.jpg

Élettörténetek Nyíregyházán – 28 pályázat érkezett az önkormányzat és az Idősügyi Tanács felhívására

Ünnepélyes keretek között adták át a „Meséld el nekem – élettörténetek Nyíregyházán” című pályázat nyerteseinek díjait és elismeréseit. Az immár hatodszor meghirdetett pályázatra 25 fő összesen 28 pályamunkával jelentkezett.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elettortenetek-nyiregyhazan-28-palyazat-erkezett-az-onkormanyzat-es-az-idosugyi-tanacs-felhivasara-2022-05-17

idosugyi.jpg

Távhőszezon – Készülnek a végszámlák, és zajlanak a NYÍRTÁVHŐ korszerűsítési munkái

16 ezer lakossági és ezer üzleti felhasználót szolgál ki az 56 éves nyíregyházi távhővezeték. A Jósavárosban indult az idei korszerűsítés, mely eljut majd a Széchenyi utcáig, 250 milliós saját forrásból. Nyáridőben több ezer okosmérőt cserélnek a szakemberek. Júliusban aztán érkeznek az elszámolási csekkek, továbbra is a hatósági ár szerint.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tavhoszezon-keszulnek-a-vegszamlak-es-zajlanak-a-nyirtavho-korszerusitesi-munkai-2022-05-17

tavho.jpg

Elkészült a drogstratégia – A megfelelő kommunikáció és prevenció került a középpontba

Több mint 700 fiatal részvételével végeztek felméréseket a droghasználat, az alkoholfogyasztás és a dohányzás kapcsán Nyíregyházán. Az eredményeket feldolgozta a városi Kábítószer Egyeztető Fórum, ezek alapján készült el a következő három évre szóló drogstratégia. Ennek egyik alapja a prevenció, amit már óvodás korban fognak elkezdeni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elkeszult-a-drogstrategia-a-megfelelo-kommunikacio-es-prevencio-kerult-a-kozeppontba-2022-05-19

drog.jpg

Összbírói értekezlet – Értékelték a Nyíregyházi Törvényszék 2021-es munkáját

Törvény szól az összbírói értekezlet összehívásáról. A Törvényszékek és az Ítélőtáblák elnökei évente egyszer tájékoztatják a bírákat, illetve az Országos Bírósági Hivatal elnökét a Törvényszék előző évi működéséről, ügyforgalmáról és gazdálkodásáról. A csütörtöki eseményen megalapozott és időszerű ítélkezésről szólt mind az Országos Bírósági Hivatal, mind a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/osszbiroi-ertekezlet-ertekeltek-a-nyiregyhazi-torvenyszek-2021-es-munkajat-2022-05-19

birosag.jpg

Toborzó Emlékfutás 2022 – Nyíregyházára érkeztek a katonák

„A sport és a katonaság egybeforrt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Toborzó Emlékfutás 2022” elnevezésű sportrendezvény ünnepélyes megnyitóján. A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervezésében létrejött, egész országon átívelő emlékfutás célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A váltó tagjait húsz hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik több mint 1800 kilométert tesznek meg.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/toborzo-emlekfutas-2022-nyiregyhazara-erkeztek-a-katonak-2022-05-17

futas.jpg

Költöznek az értékek – Két évig tart a Jósa András Múzeum teljes felújítása

A Jósa András Múzeum felújítása miatt az értékes műtárgyakat vándoroltatják vagy ideiglenesen új helyszínt keresnek nekik. Az egyik ilyen a Benczúr kiállítás, amit jelenleg Salgótarjánban láthat a közönség. Két év bezárás után 2024-től fogadják majd ismét a vendégeket a Jósa András Múzeumban, akkor már egy felújított, modern épületben.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/koltoznek-az-ertekek-ket-evig-tart-a-josa-andras-muzeum-teljes-felujitasa-2022-05-20

muzeum.jpg

Nyíregyházán tanul az ország legjobb szakács diákja – 55 díjat osztottak ki a tehetségeknek

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 55 diákja mentesül az írásbeli- vagy a teljes szakmai vizsga teljesítése alól, ezek a tanulók mind eredményesen szerepeltek a közelmúlt országos tanulmányi versenyein. A dobogóra állhattak autószerelő, különböző technikus, villanyszerelő és szakács diákok is, többek között a Bánkiból, a Wesselényiből és a Sipkayból.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyiregyhazan-tanul-az-orszag-legjobb-szakacs-diakja-55-dijat-osztottak-ki-a-tehetsegeknek-2022-05-19

szakacs.jpg

Az alapító atyák nyomdokán – Nyíregyháza múltja a Levéltárban

Napra pontosan 269 éve történt, hogy Károlyi gróf kiadta a telepítő levelet. A város újratelepítésének évfordulóján békés megyei szakembert hívott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levéltár, beszéljen a vendég a betelepülő földművesek lehetőségeiről, kiváltságairól, és erényeiről. Szót kapott a helyi történész és az építész is, aki Nyíregyháza városképeinek változásáról mondta el gondolatait.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/az-alapito-atyak-nyomdokan-nyiregyhaza-multja-a-leveltarban-2022-05-16

alapito.jpg

Múzeumi Világnap – A nyíregyháziak a múzeumfaluban ünnepeltek

A Múzeumi Világnap ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977 májusi konferenciáján határozták el. Ma már több tízezer közgyűjteményben fordul a figyelem a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé. Miután a Jósa András Múzeum kétéves felújítás előtt áll, így a nyíregyháziak a Sóstói Múzeumfaluban ünnepeltek. Elsősorban gyerekek érkeztek a 100 forintért meghirdetett napra. Kézműves foglalkozást, frissen sült kenyeret és tárlatlátogatást kínált a skanzen.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/muzeumi-vilagnap-a-nyiregyhaziak-a-muzeumfaluban-unnepeltek-2022-05-18

muzeumfalu.jpg

A Nyíregyházi Televízió egykori főszerkesztője, Zajácz D. Zoltán könyvbemutatóját tartották a könyvtárban

Haragos Balaton a címe Zajácz D. Zoltán, egykori TV-s főszerkesztő második retro krimijének. A Véres Balatonnal indult a sorozat, de készülőben a harmadik kötet is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-nyiregyhazi-televizio-egykori-foszerkesztoje-zajacz-d.-zoltan-konyvbemutatojat-tartottak-a-konyvtarban-2022-05-16

zajacz.jpg