Költöznek az értékek – Két évig tart a Jósa András Múzeum teljes felújítása

A Jósa András Múzeum felújítása miatt az értékes műtárgyakat vándoroltatják vagy ideiglenesen új helyszínt keresnek nekik. Az egyik ilyen a Benczúr kiállítás, amit jelenleg Salgótarjánban láthat a közönség. Két év bezárás után 2024-től fogadják majd ismét a vendégeket a Jósa András Múzeumban, akkor már egy felújított, modern épületben.

A Benczúr téri épület még februárban zárta be kapuit a látogatók előtt és bár a közönség most nem látja, de a munka ettől függetlenül nem állt meg a Jósa András Múzeumban.

Az épület története

A Jósa András Múzeum neoklasszicista épülete Maróthy Kálmán tervei alapján épült 1924 és 1926 között, és eredeti funkciója szerint pénzügyi palota volt. A II. Világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott helyet, később az MSZMP pártbizottságának székházaként működött. A 2018-ban alapításának 150 éves jubileumát ünneplő Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, ahol a jelenleg őrzött műtárgyak száma meghaladja az egymillió darabot.

Nagyszabású felújítás

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2,8 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert a múzeum turisztikai célú fejlesztésére, így teljes egészében megújul és korszerűsödik a helyi védett épület. A projekt a múzeum épületének teljes megújítása, korszerűsítése mellett számos olyan elemet tartalmaz, amely biztosítja majd a modern kiállítóterek kialakítását és interaktív élményelemek megjelenését, amely a szolgáltatások színvonalának emelésével a múzeumlátogatók számának növekedését eredményezheti, és a vendégek megelégedését szolgálhatja.

Költöznek az értékek

A Jósa András Múzeum gazdag műtárgygyűjteményének költöztetése februárban kezdődött, ahogy Rémiás Tibor igazgató fogalmazott, az értékes műtárgyakat igyekeznek nem raktárba helyezni, hanem megvándoroltatni vagy ideiglenes új helyszínt keresni számukra, utóbbi neve a tartós letétbe helyezés. Ezek közül három kiemelkedő van, az egyik a Benczúr állandó tárlat, amit néhány elemmel kiegészítve útnak indítottak mint vándorkiállítás. Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten is láthatja majd a közönség. A második tárlat egy egész szoba, a névadó Jósa András szobája, ez két éven keresztül Nagykállóban lesz, ahol fiatal orvosként letelepedett, így sok szállal kötődik a településhez.

A harmadik fontos műtárgy pedig Domonkos Imre hat méter széles és másfél méter magas festménye, ennek a Nyíregyházi Egyetem biztosít helyet a Bessenyei Aulában. A festmény 1983-ban készült és Domonkos Imre három hónapon keresztül a Jósa András Múzeum falai között festette. Hat korszakot örökített meg, honfoglalás és középkori alakok után végvári vitézeket, kurucokat és 1848-as, valamint első világháborús huszárokat ábrázolt a festményén, munkáját sokszor a múzeumban őrzött egyenruhák segítették.” – nyilatkozta Rémiás Tibor.

Nyitás 2024-ben

A múzeum tervei szerint nyár végére befejezik az egymillió műtárgy raktárba helyezését, ezután kezdődhetnek a munkálatok az épületben. A látogatókat legközelebb 2024-ben várják a Benczúr téri Jósa András Múzeumban, akkor már egy teljes megújult létesítményben.