Összbírói értekezlet – Értékelték a Nyíregyházi Törvényszék 2021-es munkáját
Fotó: Szarka Lajos

Törvény szól az összbírói értekezlet összehívásáról. A Törvényszékek és az Ítélőtáblák elnökei évente egyszer tájékoztatják a bírákat, illetve az Országos Bírósági Hivatal elnökét a Törvényszék előző évi működéséről, ügyforgalmáról és gazdálkodásáról. A csütörtöki eseményen megalapozott és időszerű ítélkezésről szólt mind az Országos Bírósági Hivatal, mind a Nyíregyházi Törvényszék elnöke. 

A Covid valamennyi törvényszék  munkáját érintette, de a három országgal közös határ speciális helyi sajátosság, illetve az idei évben a szomszédos Ukrajnában kitört háború is okoz majd nem várt hatásokat a 2022-es ítélkezésben. Számolni kell a nehezülő és lassuló bizonyítási eljárásokkal. A Nyíregyházi Törvényszék magas színvonalon végezte munkáját 2021-ben is, melyet három mutató szerint lehet értékelni – fogalmazott az Orságos Bírósági Hivatal elnöke. Az érkezett, a befejezett és a folyamatban maradt ügyek.

„Csökkent 2020-ban az érkezett ügyek száma, azonban 2021-ben ez a tendencia megfordult. Az ügyérkezés növekedése közel 20 %-os volt, ami az országos átlagnak több mint a hatszorosa. Az országos átlag szerint 2020-hoz képest 2021-ben 3,1% volt az ügyérkezés növekedés. Ez egy beszédes adat. A Törvényszék ügyterhelése nem csak 2020-hoz képest nőtt meg, hanem 2021–ben 13 százalékkal több ügy érkezett, mint 2019–ben, tehát meghaladta az utolsó pandémia előtti évet is. A növekvő ügyérkezést pedig a befejezések számának a növekedése is követte.” - mondta Dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A megye bíróságai 18,4 százalékkal több ügyet fejeztek be 2021-ben, mint 2020-ban. Némileg nőtt az év végén a folyamatban lévő ügyek száma. 2020 augusztus végétől országos intézkedés indult az elhúzódó peres ügyek csökkentésére. A Nyíregyházi Törvényszék az országos átlaghoz hasonlóan  33 százalékkal csökkentette a két éven túl elhúzódó ügyek számát. Az ítélkezés elfogadottsága első fokon, az ítéletek jogerőre emelkedése az országos átlag fölött, bizonyos területen 95 %-os eredményt mutat. Az idegenrendészeti eljárásokkal a Nyírbátori Járásbíróság foglalkozik megyénkben, hiszen itt található az őrzött szállás. Tavaly 565 migrációval és illegális migrációval kapcsolatos ügy érkezett.

„2021-ben az egyébként országos trend megyén belül mindenképpen megfordult, vagyis az ügyérkezés lényegesen nőtt. Ennek két alapvető vonulata van. Az egyik a szabálysértési ügyérkezés, ami gyakorlatilag többszörösére nőtt. Itt a járványhelyzettel kapcsolatos speciális szabálysértési szabályokra kell utaljak. Nagyon sok olyan ügyünk érkezett, amely a veszélyhelyzeti szabályok megsértésével összefüggő szabálysértés volt. Ugyancsak nőtt a büntető ügyszakban a peren kívüli ügyek érkezése. Ezt is a veszélyhelyzet hozta, de tulajdonképpen egy pozitív hozadéka lett, mégpedig az, hogy a vádhatóság megtartotta azt a gyakorlatát, hogy az egyszerű büntető ügyeket tárgyaláson kívül kéri elbírálni.” - szólt a tájékoztatón Dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

113 aktív bíróval dolgozik a Törvényszék. 2021-ben csaknem 108 millió forint értékben történtek beruházások és épület korszerűsítés. Fejlődött az ítélkezésben a digitális technika, gyarapodott az informatikai eszközállomány, így a járványos időszakban is lehetőség volt a munkára. A távmeghallgatás intézménye jelentősen felértékelődött az elmúlt két évben, mely a pandémián túl is alkalmazható lesz és lehet, hiszen a biztonsági, gazdasági, környezetvédelmi és a jogkereső közönség kényelmét is szolgáló megoldás.

30 új távmeghallgatásra alkalmas mobil végpont került 2021-ben az országba. Jutott ebből a Nyíregyházi Törvényszékre és a Kisvárdai Járásbíróságra is, így megyénkben már 11-re emelkedett a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma. A Nyíregyházi Törvényszéken 2021-ben már 1840 távmeghallgatást tartottak.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyházi Törvényszék évértékelője 2022