Június 30-ig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok

Június 30-ig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok. A több ezer érintettnek nem érdemes kivárni a határidőt, hiszen ha mindenki egyszerre keresi fel a kormányablakokat, akkor nemcsak helyben lesz több a várakozás, hanem maguk az okmányok is több idő alatt készülnek majd el.

2022. január elsején hatályát vesztette az a kormányrendelet, miszerint a veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok további 60 napra is érvényesek maradnak. 2022. június 30-án így valamennyi, 2020. március 11-e és 2022. május 31-e között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél érvényessége lejár, illetve ezen dokumentumok közé tartozik az autók műszaki érvényessége is.

Lejár a határidő

Számos olyan élethelyzet van, amikor kellemetlenséget jelenthet például egy nem érvényes személyi igazolvány, akár banki ügyintézésnél, a postán egy ajánlott levél átvételénél vagy bizonyos gyógyszerek kiváltásánál.

Ezen okmányok közül kiemelném a leggyakoribbakat, ezek a személyi igazolvány, az útlevél és a vezetői engedély. Ezekben az okmánytípusokban a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejáró vagy lejárt okmányoknak az érvényessége hosszabbodik meg 2022. június 30-ig. Szeretnénk felhívni az ügyfelek figyelmét, bár erről e-mail vagy sms értesítést is kapnak központilag, hogy ezeket az okmányokat minél hamarabb, a tumultus elkerülése érdekében érvényesítsék” – nyilatkozta dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője.

Nem érdemes várni

A kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is várják az ügyfeleket, de a kiszámíthatóság és tervezhetőség miatt érdemes mégis időpontot kérni. Arra is készüljenek az érintettek, hogy június 30-a előtt néhány nappal már nagy lesz a forgalom a kormányablakokban, így nem érdemes kivárni a határidő utolsó napjait.

Online ügyintézés

Jó hír azonban, hogy az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően nem mindenkinek kell személyesen felkeresni a kormányablakokat.

Abban az esetben, hogy ha valakinek a vezetői engedélyében az orvosi alkalmassági idő jár le és az illető felkeresi az orvosát, aki megadja az érvényességet, majd az orvos feltölti egy online felületre, akkor a magyarorszag.hu-n online is elérhető ez az ügyintézés, ha minden más feltétel teljesül” – tette hozzá dr. Galambos Ildikó.

A gépjárművek lejáró műszaki érvényessége esetében a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni a tulajdonosoknak. Fontos kiemelni, hogy azok az egyéb okmányok, amelyek a két kiemelt időszak között jártak le, jelenleg sem hatályosak, ilyen például egy 2020 nyarán érvényét vesztett közgyógyigazolvány.