Nyíregyházán tanul az ország legjobb szakács diákja – 55 díjat osztottak ki a tehetségeknek

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 55 diákja mentesül az írásbeli- vagy a teljes szakmai vizsga teljesítése alól, ezek a tanulók mind eredményesen szerepeltek a közelmúlt országos tanulmányi versenyein. A dobogóra állhattak autószerelő, különböző technikus, villanyszerelő és szakács diákok is, többek között a Bánkiból, a Wesselényiből és a Sipkayból.

Sokat változott az elmúlt években a szakképzés, nagy hangsúlyt kapott a gyakorlati oktatás, így a diákok még tanulmányaik közben megismerhetik a választott szakmájukat igazi munkakörülmények között. A tudásukat különböző országos megmérettetéseken bizonyíthatják, például az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyén, az Ágazati és Ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén.

A legjobb szakács

Az egyik utóbbin derült ki, hogy jelenleg a nyíregyházi Sipkay Barna Technikum diákja a legjobb szakács tanuló az országban. Szendrey Gedeonnak a Szakképzés Ifjú Tehetségei ünnepségen Nyíregyházán is gratuláltak. Ahogy mesélte, már egész gyermekkorától szakácsnak készült, most pedig már minden nap főz valamit.

Nekem úgy nem telik el nap, hogy ne nyúlnék a fakanálhoz. Most már dolgozok is, úgyhogy keményen tolom a szakmát.” – mondta Szendrey Gedeon, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum szakács tanulója.

55 felmentés

Az országos szakmai tanulmányi versenyeken a Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz tartozó tíz iskolából közel 300 diák képviseltette magát és többen szerepeltek sikeresen. Eredményeik alapján 55 diák mentesül az írásbeli- vagy a teljes szakmai vizsga teljesítése alól. A Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe jutott hat tanuló mindegyike dobogóra állhatott.

Megéri szakmát tanulni

A tehetséges helyi diákok a Bánkiban, az Éviszben, a Sipkayban, a Wesselényiben és a Zayban tanulnak.

Ezek a tanulók törekszenek arra, hogy szakmai idegennyelveket jól beszéljenek, hogy több versenyen is részt vegyenek. Ők is érzik azt, hogy ma egy jó szakma egy lehetőség a kezükben, illetve hogy nélkülözhetetlen az idegen nyelvek tanulása és az új munkavállalói kompetenciákkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy boldoguljanak egy cégnél, egy egyéni vállalkozónál. Mi pedig örülünk ezeknek az eredményeknek, mert azt mutatják, hogy az iskoláinkban eredményes szakmai munka folyik.” – nyilatkozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A díjak átadása közben azt is kiemelték, a diákok további is tanulhatnak, mivel ma már mindenki számára két szakma és egy szakképesítés ingyen megszerezhető – tette hozzá Gurbánné Papp Mária.

Gratuláltak a diákoknak

A Szakképzés Ifjú Tehetségei ünnepségen a város alpolgármestere is gratulált a diákoknak.

Nagyon sok diák nyer évek óta a Nyíregyházi Szakképzési Centrumból. Ez azt jelenti, hogy van egy olyan biztos hátteretek, amely a nevelésben, a szakmai gyakorlatokban olyan tudásbázist tud nektek átadni, amelyet ti fiatalként tudtok hasznosítani. Úgy, hogy közben a világ változik, a technika, a technológia közben megújul és úgy, hogy az emberek is változnak vele együtt.” – mondta köszöntőjében Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

További díjazottak

A közeljövőben még két bánkis diáknak gratulálhatnak majd, mivel ők a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjkiosztójára hivatalosak. Ez alapján az első három helyezés valamelyikét nyerték el, hogy melyik, az júniusban fog kiderülni.

Kapcsolódó galéria

Kiváló tanulók elismerése az Inczédy iskolában