Távhőszezon – Készülnek a végszámlák, és zajlanak a NYÍRTÁVHŐ korszerűsítési munkái
Fotó: Illusztráció

16 ezer lakossági és ezer üzleti felhasználót szolgál ki az 56 éves nyíregyházi távhővezeték. A Jósavárosban indult az idei korszerűsítés, mely eljut majd a Széchenyi utcáig, 250 milliós saját forrásból. Nyáridőben több ezer okosmérőt cserélnek a szakemberek. Júliusban aztán érkeznek az elszámolási csekkek, továbbra is a hatósági ár szerint.

Átlagos volt a mögöttünk lévő fűtési szezon. Bár valamivel hűvösebb volt a tél, mint az előző, de nem voltak extrém hideg időszakok. Ennek megfelelően, csupán 3 százalékos fogyasztásnövekedés volt ’22 telén. 5 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel számoltak a szakemberek – beszélt az adatokról Joó László, a NYÍRTÁVHŐ ügyvezető igazgatója.

„Mivel véget ért a fűtési idény, most már elkezdjük a beruházási munkákat, és ez szeptember 15-ig fog tartani. Leginkább a Jósavárosra koncentrálunk az Ószőlő utcán, Etel közben végzünk primer vezetékcserét, de vezetéket cserélünk, illetve újat építünk ki a Széchenyi utcán, új fogyasztói bekötéssel. Számtalan helyen hőközpontot újítunk fel, szivattyút javítunk. Az idei év legnagyobb projektje, a kb. 8 ezer – lejárt hitelességű – használati melegvíz-mérő cseréje, amit az elszámolási időszak, tehát június 30. után kezdünk el cserélni, hiteles mérőkre. Év végére szeretnénk ezt és a többi projektet is befejezni” – tájékoztatott Joó László, a NYÍRTÁVHŐ ügyvezető igazgatója.

Kétezer hibabejelentés érkezett a fűtési szezonban a távhőszolgáltatással kapcsoltban. Ennek a 90 százaléka légtelenítési probléma, illetve radiátorszelep-meghibásodás volt, a primer rendszeren jóval kevesebb zavart tapasztaltak. 28 esetben javítottak az elmúlt télen, de egyszer sem volt üzemzavar, nem esett ki városrész a szolgáltatásból, sőt a hibabejelentés napján korrigálták a problémát.

„8 ezer darab mérőt, amit kicserélünk idén, azok már az okosmérő-rendszerbe kapcsolódnak. Azok is szintén kis jeladóval lesznek felszerelve, tehát tovább tudjuk működtetni ezt az okos költségosztást és vízelszámolást. Ez azt jelenti, hogy most is ezekkel készülnek a számlák, tehát nem kell bemennünk a lakásokba a fogyasztókhoz, nem zavarjuk őket a leolvasással” – nyilatkozta Joó László.

A távhőszolgáltatás hatósági áras, a kormányzat döntése alapján jelenleg is, sőt az elmúlt 10 évben nem történt áremelés. Körülbelül 3 százalékkal volt magasabb az elmúlt idényben a fogyasztás, ehhez képest alakulnak a számlák, de extrém befizetésre nem kell számítani.