Múzeumi Világnap – A nyíregyháziak a múzeumfaluban ünnepeltek
Fotó: Szarka Lajos

A Múzeumi Világnap ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977 májusi konferenciáján határozták el. Ma már több tízezer közgyűjteményben fordul a figyelem a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé. Miután a Jósa András Múzeum kétéves felújítás előtt áll, így a nyíregyháziak a Sóstói Múzeumfaluban ünnepeltek. Elsősorban gyerekek érkeztek a 100 forintért meghirdetett napra. Kézműves foglalkozást, frissen sült kenyeret és tárlatlátogatást kínált a skanzen.

 

Ünnepel a skanzen – Értéktár a múzeumban

Hétköznap ellenére nem hétköznapi események történtek szerdán a Sóstói Múzeumfaluban. Irányított tárlatvezetést emleget az igazgatónő, melynek egyik állomásán például diákcsoportok ülhettek be a barabási iskola padjaiba. Ott és akkor, összevont osztályok tanultak egy tanítóval, szükség volt a fegyelemre.

A diós puszedlitől a gyertyaöntésig megannyi bemutató és érdekesség várta a Múzeumi Világnapon a vendégeket.

„Lehetőséget biztosítunk arra, hogy foglalkozásokon, múzeumpedagógiai tevékenységeken vegyenek részt. Pl. népi gasztronómiai bemutatót tartunk, kenyeret sütünk a gyerekekkel. Iskolai foglalkozás is zajlik, de megismerkedhetnek a cipész és szíjgyártó szakmájával, tehát bőrös feladatot is végeznek a gyerekek. Mindenesetre azt állítjuk középpontba, hogy a megye legszebb népi építészeti épületei a múzeumfaluban egy helyen, ezen a napon kedvezményesen látogathatóak” – mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A szomszédos Hajdú megyéből érkezett egy játék és meseillusztrációs kiállítás, de a múzeumi látnivalók középpontjában az Értéktár a múzeumban című kiállítás, melyben interaktív játékra is várják a vendégeket. A bemutatót a kiállítás kurátora vállalta, hiszen ő válogatott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bőséges kincseiből.

„Szekrényekbe kerültek az értékek, mert a szekrények megőrzik az emlékeinket. Ezért választottam a szekrényeket. Külön tematizálva kerültek a csűr fiókjaiba a témák. Megismerkedhetünk templomokkal, kúriákkal, és a megyei szokásokkal is. Illetve van egy külön kis szekrény, ahol különböző információkat tudhatunk meg, de külön nyíregyházi fakkot is készítettem. Mivel 150 érték is van a megyében, nem tudtam mindent fizikálisan megmutatni, ezért digitális platformra kikerült minden értéktári elemről szöveg, kép, videók és játékok” – mesélt az anyagról a múzeumfalu etnográfus muzeológusa, Mészárosné Nyúzó Alexandra.

A feldíszített májusfa maradványait láthatják a csűr mellett, mely szerepel még a következő ünnepen is, de a további terveket is megismerhetik nézőink.

„Pünkösdkor kitáncoljuk a májusfát, végre felelevenítjük a pünkösdi hagyományokat. Idén kétnaposra tervezzük a pünkösdöt, tehát pünkösdvasárnapon is várunk programokkal, nem csak kézműves tevékenységgel és élő portákkal. Természetesen hétfőn van a napja, amikor a valódi hagyomány felelevenítése fog történni. Mindemellett Szent Iván éjszakájára is készülünk, újra nagy koncertet tervezünk, és reméljük, hogy nagy közönség előtt fog debütálni a Blahalouisiana. Mindemellett tűzugrásra is várjuk szeretettel a vendégeinket” – sorolta a terveket az igazgatónő.

Keddtől vasárnapig élő portás bemutató várható, de lesz szövős és fazekas nap, vagy gyógyteakóstoló. Vasárnaponként pedig az Árpád-kori falut mutatják be az érdeklődőknek.

Gyermektáborok hada érkezik nyáron a múzeumfaluba, de több mint 10 előadást tart a skanzenben a Mandala Dalszínház. Említeni érdemes még az augusztus 20-át, mely korántsem jelenti a szabadtéri múzeum szezonzárását.