Szúnyogirtás – Pénteken is a magasba szálltak a helikopterek
Fotó: Illusztráció

Pénteken kora reggel megtörtént a második helikopteres szúnyogirtás Nyíregyházán. A földi biológiai védekezés a szél miatt elmaradt, majd a pótnapon kerül rá sor. Több száz hektár terület védelmére kötött szerződést a NYÍRVV a Tréner Kft.-vel. A munka a város állategészségügyi és járvány megelőzési feladatának része. Ezen a nyáron lesz még három védelmi alkalom.

 

Két úton védekezik a NYÍRVV megbízásából a Tréner Kft. a szúnyoglárva és a kifejlett rovar, vagyis az imágó ellen. Földi úton meleg ködképzéssel, helikopterrel pedig biológiai lárva gyérítést végeznek. A lárva miatt évente két alkalommal, a kifejlett rovar ellen pedig háromszor indulnak a gépek.

„A szúnyogirtás elkezdődött ebben az évben is. Az első védekezést, a szúnyoglárva gyérítést pontosan két héttel ezelőtt végeztük el. Ugyanúgy, mint a védőoltásoknál, itt is alapszabály, hogy két héttel később meg kell ismételni a hatékonyság miatt. Mai napon megtörtént a légi védekezés, egy helikopterrel a mocsaras, nehezen megközelíthető területeken. A könnyen megközelíthető Sóstón, és a Bujtoson pedig földi géppel. Ez egy biológiai lárvagyérítés. Baktériumot szórunk ki a vízbe, ami más élőlényekre nem veszélyes, de ez elpusztítja a szúnyoglárvákat. Láncreakciószerűen szaporodnak. Ha az első lépések jól sikerülnek, nem várható nagy szúnyoginvázió.”- nyilatkozta Horváth Péter a Tréner Kft. ügyvezetője.

A későbbiekben jön az imágó gyérítés. A biológiai szer sem halakra, sem állatra, de emberre sem veszélyes, csupán a szúnyoglárvák irtására alkalmas. A védekezés sikere időjárás, terület és domborzati viszonyok függvénye is. Hajnalban vagy napnyugta előtt egy órával lehetséges, mivel a megfigyelések szerint este csak a szúnyog repül. Sem a napot, sem a szelet nem szereti. A többi rovar estére már elcsendesedik, megbújik.

„Azt várhatjuk, hogy a második védekezés után is biztos lesznek olyan helyek, ahol ki fog kelni a lárva, ahol nem tudjuk a védekezést végrehajtani. Például csatornákban, a saját kis medencénkben, vagy hordókban, ahol ritkán cseréljük a vizet, vagy nem ürítjük, nem mossuk el, az is nagyon jó szúnyogkeltető rész. Erre is oda kell figyelni a lakosságnak, hogy ezeket az edényeket, tavakat tisztítsák meg, hogy ne tudjon tovább fejlődni a szúnyog.” -  tájékoztatott Horváth Péter.

Indokolt esetben, a katasztrófavédelem egyéni engedélye alapján teszik lehetővé a szúnyogirtást. Így volt hajnalban a második légi biológiai védekezés, mely aztán ismétlődik majd több száz hektáron Sóstó és Bujtos területén, Oros, Borbánya és Császárszállás körzetében, de lakótelepeket is érint az akció.