Toborzó Emlékfutás 2022 – Nyíregyházára érkeztek a katonák
Fotó: Szarka Lajos

A sport és a katonaság egybeforrt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Toborzó Emlékfutás 2022” elnevezésű sportrendezvény ünnepélyes megnyitóján. A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervezésében létrejött, egész országon átívelő emlékfutás célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A váltó tagjait húsz hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik több mint 1800 kilométert tesznek meg.

Benkő Tibor a rendezvénysorozat kapcsán elmondta: szükség van kiválóan felkészült, a hazájuk iránt elkötelezett fiatalokra is. Ezt segíti a hazafias honvédelmi nevelés is, amelynek célkitűzéseiért a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen dolgoznak. A futókhoz szólva a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: mindig gondoljanak arra, hogy Magyarországot, a Magyar Honvédséget és a sportolókat együttesen képviselik. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere a Kossuth téren a rajt előtt a futók stafétájára kötötte Nyíregyháza város emlékszalagját.

Ez egy nagyon hosszú rendezvény, május 6. óta tart. Kettős célú, egyrészt a katonák számát szeretnék növelni, és a közelgő hősök napjáról is emlékeznek vele. Ez szól a katonák egészségéről is, illetve emlékeznünk kell a jelenlegi helyzetet is figyelembe véve az eddigi hőseinkre, akik bármilyen fegyveres atrocitás áldozatai lettek.” 

A május 6. és május 20. között megrendezett kéthetes, 1830 kilométeres, 219 településen áthaladó futáshoz a települések jelzőtábláinál bárki csatlakozhat. A szervezők az egyes helyszíneken különféle bemutatókkal, véradással, megemlékezésekkel, valamint kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

Toborzó futás 2022