Élettörténetek Nyíregyházán – 28 pályázat érkezett az önkormányzat és az Idősügyi Tanács felhívására

Ünnepélyes keretek között adták át a „Meséld el nekem – élettörténetek Nyíregyházán” című pályázat nyerteseinek díjait és elismeréseit. Az immár hatodszor meghirdetett pályázatra 25 fő összesen 28 pályamunkával jelentkezett.

Két év kihagyás után ismét ünnepélyes keretek között köszönthették a pályázó időseket a Városházán. Az önkormányzat és az Idősügyi Tanács évek óta meghirdeti a „Meséld el nekem – Élettörténetek Nyíregyházán” című felhívást. Már hatodik alkalommal várták a verseket, novellákat, irodalmi műveket, amelyek az itt élők gyermekkori emlékeit, élettörténetét mutatják be. Most is népszerű volt a kezdeményezés, összesen 25 fő adott be pályamunkát. Volt, aki arról írt, hogyan élte meg gyermekként a második világháborút, más azt mesélte el, hogyan fogadta be őt a város, miután Nyíregyházára költözött.

Díjazták a legjobbakat

A nyertes műveket Kósáné dr. Oláh Julianna, Kállay Csilla és Kerülő Sándor írta. A „Vizeskupás kisfiú” című elmesélés Kerülő Sándor egyik személyes, gyermekkori története, de ezen túl két másik írással is nevezett. Már visszatérő pályázónak számít, de unokáinak évek óta ír meséket saját történetei alapján.

Az unokáknak sokat kellett mesélnem és először olyan meséket mondtam, amiket kitaláltam, légből kapott történetek volt. Aztán, amikor az unoka visszakérdezett másnap, hogy hogy is volt, meséld el még egyszer, akkor kiderült, hogy nem emlékszem rá, miket mondtam és sokszor ők segítettek be. Arra gondoltam, hogy talán az lenne jobb, ha igaz történetekről mesélnék, arra talán jobban vissza tudok emlékezni és így kezdődött, aztán azt gondoltam, hogy ha már elmeséltem valamit, mi lenne, ha leírnám” – mesélte Kerülő Sándor.

Eleven emlékek

Az ünnepségen Ilyés Gábor helytörténész úgy nyilatkozott, a pályázók úgy írtak és meséltek saját életükről, mintha csak tegnap történt volna velük. Ezt Kerülő Sándor is megerősítette.

Nekem nagyon rossz a memóriám már, neveket és évszámokat pillanatok alatt elfelejtek, de voltak az életemben olyan történések, amelyeknek szinte minden mozdulatára emlékszem. Emlékszem a háttérre, emlékszem, hogy milyen ruha volt x-en, y-on, z-n. Persze nagyon szelektív ez az emlékezés, vannak jó és kevésbé jó dolgok is, amire így vissza tudok emlékezni” – tette hozzá Kerülő Sándor, aki az első helyen végzett.

Saját történetek

Nyíregyházán számtalan lehetősége van az időseknek, hogy aktívan töltsék szabadidejüket. Évek óta működik a városban Idősügyi Tanács, azzal a céllal, hogy a nyugdíjasok is részt tudjanak venni a társadalmi életben – emelte ki dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a díjátadón.

Elsősorban saját magukról, családjukról, velük megesett régi történetekről írnak, valamikor kicsit fikcióba, versbe foglalják, mert nem csak próza van, nem csak novellák vannak. Legfőképpen az a jellemző, hogy megyei eseményekről, azon belül is Nyíregyházáról és saját életükről írnak” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Az első három helyezetten túl öt különdíjasnak is gratuláltak és megköszönték munkájukat a hétfő délutáni díjkiosztón.

Kapcsolódó galéria

Meséld el nekem - díjátadó 2022