Heti hírösszefoglaló: lerakták a nagykörút alapkövét, megalakult a Humanitárius Csoport, újabb másfél milliárd a Foglalkoztatási Paktumra
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen.


Kezdődik a nagykörút négysávosítása – Várhatóan 2024 elejére elkészül a beruházás

Lerakták az alapkövet, kezdődik a munka – indul a nagykörút hiányzó szakaszának megépítése. A mintegy 1,2 kilométer hosszú, 2x2 sávos út megépítésére húsz évet vártak a nyíregyháziak, a kormány támogatásával most végre lezárulhat a körút. A tervek szerint 2024 első negyedévére készül el a beruházás.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kezdodik-a-nagykorut-negysavositasa-varhatoan-2024-elejere-elkeszul-a-beruhazas-2022-03-02

korut.jpg

Újabb, másfél milliárd forintos támogatást kapott a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Már a 3,8 milliárd forintot is meghaladja a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum támogatása. A program valamivel több mint kétmilliárd forinttal indult, tavaly nyáron 300 millió, idén pedig másfél milliárd pluszforrást kapott a kormánytól. A munkáltatók így már akár 100 százalékos bérköltség-támogatást is igényelhetnek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujabb-masfel-milliard-forintos-tamogatast-kapott-a-nyiregyhazi-foglalkoztatasi-paktum-2022-03-02

paktum.jpg

Megalakult a Humanitárius Csoport – A nyíregyházi önkormányzat is segíti a menekülteket

A segítőknek segítenek – így fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportjának megalakulásáról. A városvezetés folyamatos kapcsolatban van a megyei védelmi bizottsággal, az ideérkezőket pedig minden esetben segítik. A városban jelenleg megnövelt kapacitással dolgoznak a Közterület-felügyelet munkatársai a frekventált helyeken és az állomás környékén is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megalakult-a-humanitarius-csoport-a-nyiregyhazi-onkormanyzat-is-segiti-a-menekulteket-2022-03-02

human csop.jpg

Ukrán válság – Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia

Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség – ezt mondta Orbán Viktor az M1-nek adott rendkívüli interjújában. A miniszterelnök az orosz–ukrán konfliktus kapcsán ismét és határozottan megerősítette: Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia. A kormányfő úgy látja, ezért is kell óvakodni minden átgondolatlan döntéstől.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ukran-valsag-magyarorszagnak-ebbol-a-haborubol-ki-kell-maradnia-2022-03-01

0301.jpg

Háború – Magyarország beengedi a menekülteket

Az orosz–ukrán háború kitörése óta már több mint 120 ezer menekült érkezett Magyarországra valamelyik ukrán határátlépőn keresztül. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a helyszínen megerősítette, Magyarország beenged minden ukrán állampolgárt és azokat, akik legálisan tartózkodtak Ukrajna területén. Magyarország döntése továbbra is az, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át fegyvert a területünkön.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/haboru-magyarorszag-beengedi-a-menekulteket-2022-03-03

0303.jpg

Ukrán válság – Magyarország menedék a menekülők számára

Az Ukrajnából induló válságnak az elejét látjuk, a menekültek tipikusan Ukrajna belső részéről jönnek és van köztük magyar, ukrán és harmadik országból érkező ember is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ukran-valsag-magyarorszag-menedek-a-menekulok-szamara-2022-03-04

0304.jpg

Újabb tornatermi felújítás, ezúttal a Móriczban

A Móricz Zsigmond Általános Iskolában 2021 végén kezdődött egy közel 28 millió forintos felújítás. Ennek keretében a tornatermi öltözők és vizesblokkok felújítása, festése, világítás korszerűsítése, tornatermi folyosó burkolása, nyílászárók cseréje zajlott.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felujitas-a-moriczban-kozel-28-millio-forintbol-ujult-meg-a-tornatermi-infrastruktura-2022-02-28

tornaterem.jpg

Fejlesztés a megyei kórházban – Egynapos sebészet és új CT készülékek

Hivatalosan is megindult az egynapos sebészet a Jósa András Oktatókórházban és a mátészalkai tagkórházban. 950 millió forintot nyert a megyei egészségügyi intézmény egy EFOP pályázaton, emellett két új CT készüléket is a gyógyítás szolgálatába állítottak egy Romániával közös sikeres pályázat támogatásával. Az eszközök alkalmasak például a stroke által okozott betegségek felderítésére, így azok kezelésére is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fejlesztes-a-megyei-korhazban-egynapos-sebeszet-es-uj-ct-keszulekek-2022-02-28

ct.jpg

Közösségi térrel bővült a Nyíregyházi Egyetem – Erasmus+

Egy új közösségi térrel bővült a Nyíregyházi Egyetem. Átadták az Erasmus+ International Room közösségi terét kedden délelőtt a Campus Kollégiumban. A közösségi szoba célja, hogy a hazai és külföldi hallgatók hasznosan és élményekben gazdagon tudják eltölteni az idejüket. Emellett a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda innen is tudja segíteni az Erasmus programokról érdeklődő hallgatókat és egyetemi dolgozókat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozossegi-terrel-bovult-a-nyiregyhazi-egyetem-erasmus-2022-03-02

erasmus.jpg

Igazgatóválasztás – Újabb 5 évre ismét dr. Rémiás Tibor lett a Jósa András Múzeum igazgatója

Új igazgató, új múzeum, új vándorkiállítás, új tervek, új jövő. Mindez kíséri a Jósa András Múzeum kollektívájának életét, szakmai munkáját, hiszen két esztendőre kiköltöznek a Benczúr téri épületből. Dr. Rémiás Tibor újabb öt évre kapott bizalmat. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt interaktív látványtárat, korszerű állandó és időszaki kiállításokat tervez.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/igazgatovalasztas-ujabb-5-evre-ismet-dr.-remias-tibor-lett-a-josa-andras-muzeum-igazgatoja-2022-03-01

igazgato.jpg

Tavaszi Tárlat – A Városi Galériában nyílt a nyíregyházi képzőművészek hagyományos márciusi kiállítása

Több mint 20 alkotó adta be munkáit a nyíregyházi Tavaszi Tárlatra. A megyében élő hivatásos képzőművészek, illetve az egyetemen oktató művésztanárok is megjelennek a kiállításon, így közel 50 alkotást láthatnak a Városi Galériában április 9-ig.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tavaszi-tarlat-a-varosi-galeriaban-nyilt-a-nyiregyhazi-kepzomuveszek-hagyomanyos-marciusi-kiallitasa-2022-03-04

tavaszi tarlat.jpg

Környezetvédelmi vetélkedő – A megelőzés és az oktatás fontosabb a büntetésnél

12 csapat részvételével rendeztek megyei környezetvédelmi versenyt általános és középiskolás diákoknak a megyeháza nagytermében. A szervező a megyei kormányhivatal, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az Oktatási Hivatal, a verseny témája pedig a környezetvédelem és a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek voltak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kornyezetvedelmi-vetelkedo-a-megelozes-es-az-oktatas-fontosabb-a-buntetesnel-2022-03-02

vetelkedo.jpg

Francia kitüntetés – Az Apáczai iskola tanára kapta a Napóleon által alapított díjat

Magas rangú állami kitüntetést kapott Magyarország francia nagykövetétől az Apáczai iskola tanára. Nyilván elismerése ez a több mint 30 esztendős munkájának, bizalom a jövőre, kiváltképp, hogy két esztendeje elindult a két tanítási nyelvű osztály az intézményben. Ezután újabb tervek születtek a franciaoktatással kapcsolatban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/francia-kituntetes-az-apaczai-iskola-tanara-kapta-a-napoleon-altal-alapitott-dijat-2022-03-03

apaczai.jpg

Lélekmozgató program a Jósavárosban – Érzékenyítő foglalkozás óvodásoknak

Érzékenyítő foglalkozást tartottak az óvodásoknak a Jósavárosban. A parasport napja alkalmából, a Lélekmozgató kezdeményezés keretén belül találkoztak a gyerekek Tarjányi István kerekesszékes vívóval, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének tagjaival, valamint a terápiás kutyák jótékony hatását is bemutatták nekik.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/lelekmozgato-program-a-josavarosban-erzekenyito-foglalkozas-ovodasoknak-2022-03-01

lelek.jpg

Költözik Benczúr – A híres festőművész állandó kiállítása vándorkiállítás formájában búcsúzik egy időre Nyíregyházától

Január végén bezárt a Jósa András Múzeum, hogy két esztendő múlva egy korszerű, megújult épületbe költözzenek vissza a kincsek és leletek, a múzeumi dolgozók, és ide várják a látogatókat is. E hét egyik legnagyobb attrakciója megbontani és becsomagolni Benczúr Gyula 2008-ban megnyitott állandó kiállítását, mely hamarosan vándorútra indul.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/koltozik-benczur-a-hires-festomuvesz-allando-kiallitasa-vandorkiallitas-formajaban-bucsuzik-egy-idore-nyiregyhazatol-2022-03-02

benczur.jpg

Új elemmel bővült a megyei értéktár – Váci Mihály irodalmi munkássága a gyűjteményben

Váci Mihály irodalmi munkássága is része ezentúl a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárnak. Ez már a 150. tétel a gyűjteményben. A hatvanas évek első negyedétől a Váci-versek egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, az iskolai és ünnepi rendezvényeknek szinte nélkülözhetetlen részeivé váltak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-elemmel-bovult-a-megyei-ertektar-vaci-mihaly-irodalmi-munkassaga-a-gyujtemenyben-2022-03-01

ertektar.jpg